Feljelentést, és soha nem látott, másfél milliárdos bírságot kapott a Falcon cégcsoport és annak vezetője, akik a felügyeleti vizsgálat szerint színes-szagos ígéretekkel milliárdos nagyságrendben gyűjtöttek pénzt több ezer embertől. – olvashat az index.hu ma kora délutáni írásában.

Egy újabb piramisjáték rázta meg a magyar pénztárcákat, és sajnos ismét rengetegen dőltek be. Az Indexnek Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője mondta el, hogy ezúttal a Falcon Kereskedőház Kft., majd utána a Falcon Benefit Kft. egy magánszemély vezetésével úgynevezett utalványokat kínált ügyfeleinek. A kereskedelmi ajánlat részeként ezeket számtalan kereskedőnél be lehetett volna váltani – a felügyelet viszont nem talált egyetlen beváltóhelyet sem. A mesésnek ígérkező üzleti feltételek szerint az az ügyfél, aki nem váltja azonnal termékre az utalványát, az pár hónap múlva, amikor azok már lejártak, nagy hozammal gazdagodik.

Az ügyfeleik körében kínált legnépszerűbb ajánlatuk ugyanis úgy szólt, hogy az utalvány névértékének csak a felét kellett megfizetniük a vásárláskor, viszont 3 hónap múlva pedig már a teljes árat kapja vissza, tehát egyszerűen, rövid idő alatt megduplázta a befizetését.

A nagy hozamot ígérő utalványok mellett az ügyfelek köthettek még úgynevezett üzemanyagprogramot, pelenkaprogramot is. A lényeg itt is az volt, hogy a befektetők megduplázhatták a pénzüket.

A Falcon cégek által kínált, garantáltnak mondott hozamszámítással az ügyfelük ezer forintjából 3 hónapos lejáratú szerződéssel, a nekik átadott pénz újrabefektetésével az év végére 16 ezer forintot ígértek visszafizetni.

A cégek így értek volna el akár évi 1500 százalékos mértékű növekedést, mindezt garantálták, és így kínáltak kockázatmentes befektetést.

A kezdeti visszafizetéseket természetesen a később csatlakozók pénzéből fedezték ezek a cégek.

Binder István szerint a Falconnál a legtöbb érdeklődőnek és a cégek munkatársainak azt mondták, hogy kriptoügyletekből származik a pénz, „robotokkal kereskednek”, de volt, aki ingatlanbizniszről és devizakereskedésről is hallott. – írja az index.hu

Az ügyfeleket már eleve nem az utalvány, hanem a befektetési lehetőség érdekelte, így aztán a döntő többségük egyszerűen el sem kérte a fedősztorinak kitalált utalványait, pedig a Falcon a nem is létező utalványok „őrzéséért”, sőt, azok adminisztrációs költségeiért még külön költséget is felszámoltak.

Azért a cég nem működött veszteségesen 2,3 milliárd forintot zároltak a számlájukon. Az MNB a 2022-ben megkezdett vizsgálata elején blokkolta a Falcon honlapját, az eljárás lezárásáig pedig ideiglenesen megtiltották a jogosulatlan tevékenységet, és minden létező kommunikációs csatornán figyelmeztették a közvéleményt az esetről.

Az esetről, illetve a vizsgálat részleteiről továbbiakat az index.hu oldalán és IDE kattintva olvashat.