A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki tájékoztatása szerint a nemzeti együttes a döntőben harcos, kemény mérkőzésen 10-2-re győzte le Dél-Koreát, ezzel megszerezte Magyarország első aranyát az ifjúsági téli olimpiákon.

Korábban nemzetközi csapatokban voltak már magyarok, akik külföldi csapattárssal nyerni tudtak, de ez az első „színmagyar” arany. Magyarország a 18. nemzet a 79-ből, amely aranyérmet szerzett Kangvonban.

„Hat nap alatt kilenc meccset játszottunk, ami nagyon megterhelő volt, fizikailag és lelkileg egyaránt nagyon sokat kivett belőlünk, de megvan, amiért küzdöttünk, úgyhogy nagyon boldog vagyok”

Polónyi Petra, ifjúsági olimpiai bajnok jégkorongozó

A csapatkapitány Weiler Krisztina elárulta, a meccs előtt azt mondta a csapattársainak, próbálják meg kizárni, hogy a hazaiak ellen játszanak.

„Már reggel nagyon jó érzésem volt, valamivel korábban ébredtem, mint kellett volna, de jó gondolataim voltak, éreztem, hogy aranyat szerzünk. Ez eddigi pályafutásunk legnagyobb sikere, az aranyérem egyszerűen gyönyörű”

Marleen Collins Delaney szövetségi kapitány úgy értékelt, hogy csapata az egész tornán nagyon jól játszott.

„Megbecsültük a korongot, jól hoztuk el a szabad korongokat, jól védtük a sávokat a pályán, és remekül támadtuk az ellenfél kapuját. Ebben rejlett a csapat ereje

A szövetségi kapitány hozzátette, hogy a háttérstábnak köszönhetően a lányok jól bírták a sorozatterhelést, illetve, hogy „az elmúlt napok nagyon intenzívek voltak, úgyhogy muszáj este ünnepelni”.