Egy vaklárma mentette meg a Dél-Alföldön élő nő életét. – írja a hivatalos közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Kiabálás és káosz hallatszott az egyik segélyhívásnál múlt héten, amelyben az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója sem igazán tudott kiigazodni, és a hatalmas rutinja ellenére sem tudta kideríteni, hogy mi a baj ?!

Az derült csak ki, hogy egy “Pöckös” nevű ember meghalt valamikor régebben, emiatt van most minden, és hogy a segítségre szoruló férfi lélegzik, nem sérült meg, de ezen kívül semmi érdemi információt nem lehetett nyerni a bejelentőktől, akik egymásnak adogatták át a telefont.

A “megmorált a szügye” és a “tiszta csocsavel az egész ember” tünetek szintén nem sokat árultak el a beteg állapotáról, de riasztásra került a legközelebbi mentőegység, ami rövid időn belül helyszínre ért.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársait egy halotti tort ülő család fogadta, akik valamin nagyon összevesztek. Bár a mentőket szeretettel fogadták, azt még mindig nem sikerült kideríteni, hogy kihez kértek segítséget, sőt ebből újabb vita alakult ki. Többen is kikérték maguknak, hogy rosszul lennének és csupán abban volt teljes az egyetértés, hogy a Mentőszolgálat segítségére még sincs szükség.

A mentősök arra gondoltak, hogy lám az indokolatlan hívások művészei idén sem lazsálnak, hiszen az Országos Mentőszolgálat életmentői ugyan bármikor készséggel állnak a rászorulók rendelkezésére, de bizony vannak olyan egészségügyi problémák, amik nem a sürgősségi ellátás körébe tartoznak.

Ilyen volt az a segélyhívás is, amit pár napja utasítottak el a bajtársak, mikor egy fiatal nő azért kért segítséget, mert az új cipője sarka feltörte a lábát és állítása szerint már nem tudott továbbmenni. Arra is volt példa az elmúlt hónapban, hogy bedugult fül, vagy éppen fogfájás miatt gondolták riasztani a mentőket és olyan is előfordult, hogy egy felnőtt férfi azért kért segítséget az életmentőktől, mert nem tudta eltávolítani az orrába dugott gumicukrot.

Idén már próbáltak mentőt hívni begyulladt körömhöz, szűnni nem akaró viszketéshez vagy éppen háziállathoz is, de ők sem jártak sikerrel.

Az életmentők a halotti torról végül is megkönnyebbülve hagyhatták el a helyszínt.

A felszabaduló mentőegység azonban nem térhetett vissza állomáshelyére, mert időközben egy közeli címről érkezett újabb bejelentés, ahol egy 50 év körüli nő szorult sürgős segítségre. Az indokolatlan hívás miatt, a mentő annak ellenére is két percen belül helyszínre érhetett, hogy földúton kellett haladni és hogy a mentőállomás csaknem tizenöt kilométerre volt. Ennél az esetnél ráadásul éppen a gyors ellátással sikerült stabilizálni a beteg állapotát és megmenteni az asszony életét.

Mielőbbi felépülést kívánunk, a mentésben résztvevőknek gratulálunk!

Az Országos Mentőszolgálatnál persze az is gyakori, hogy a bejelentéskor szándékosan megtévesztik a mentésirányítót és csak a helyszínen derül ki, hogy feleslegesen kötötték le a mentők kapacitását, amivel akár más betegek életét veszélyeztethetik a felelőtlen bejelentők.

Ha baj van, forduljunk bizalommal a mentőkhöz, de csak akkor!