A világ egyik legismertebb és leghíresebb festményét, a Leonardo da Vinci által 16. században festett remekművét, a Mona Lisa csodás művét locsolták le levessel. – írja ma a telex.hu.

A felbecsülhetetlen értékű festmény, amelyet a párizsi Louvre-ban őriznek, és amit ismét megtámadtak – írta a BBC.

Mivel szerencsére a festmény golyóálló üveg mögött van az 1950-es évek elejétől, ezért nem valószínű, hogy megsérült, miután tiltakozók levest locsoltak rá.

„Élelmiszeres visszavágás” –  feliratú pólót viselt az a két nő, akik a festmény elleni akciót végrehajtották, majd egészséges és fenntartható élelemhez való jogot követeltek.

A párizsi Louvre múzeum biztonsági őrei az eset után azonnal fekete paravánokat helyeztek az aktivisták és a festmény elé, és haladéktalanul kiürítették a helyiséget, miközben a megszeppenésükből magukhoz térő látogatók közben folyamatosan fotóztak.

A múzeumi akció mellett a francia fővárosban még a vidéki gazdák is tiltakoztak az emelkedő üzemanyagárak miatt. A tiltakozás részeként pénteken például lezárták a Párizsba vezető kulcsfontosságú utakat.

A mostani eset sajnos nem egyedi, mert a  Mona Lisára például két éve, 2022. májusában tortával támadtak, az akkori elkövető egy kerekesszékes idős asszonynak álcázott férfi volt.