2023-ban hozták azt a trükkös törvénymódosítást, amellyel ellehetetlenítették tavaly az LMP népszavazási kezdeményezését a kiemelt beruházások eltörléséről. Viszont a 2024-es év elején a párt benyújtotta az újrafogalmazott kérdést, amit most a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vita nélkül, egyhangúlag (12 igen) hitelesített a csütörtöki ülésén.

A most átengedett kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?

Az LMP még tavaly nyáron adott be népszavazási kezdeményezést a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló 2006. évi LIII. törvény hatályon kívül helyezéséről. Az NVB először elkaszálta a kérdést, mert szerintük a választók nem értenék, hogy miről szavaznak. A fellebbezés után azonban a Kúria átengedte a kezdeményezést. – írja ma esti cikkében a telex.hu

A bahir.hu oldalán is olvashatott arról, hogy az LMP népszavazási kérelmét arról, hogy hatályon kívül kell helyezni a kiemelt beruházásokról szóló törvényt.