Ahogy az elmúlt években, úgy az idei évben is a tavasz közeledtével megkezdődött a szürkemarha borjak születése a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának drávaszentesi állattartó telepén. Ugyan 2024-ben még csak tizenhat borjú jött világra, de az állattartó telepen úgy remélik, hogy a borjak száma napról napra bővül.

A szilaj marhának is nevezett magyar szürke impozáns küllemével nemességet, erőt és szívósságot sugároz. Egy valódi hungarikum. A fajta jellegzetessége többekközött a hosszú szarv. A tehenek általában ezüstszürkék, a bika daruszínű és „kormos”, a borjak pirók színűek, 6-8 hónapos korukra válnak szürkévé. Az ivartalanított bikák – tinók, illetve ökrök – könnyen kezelhetők, ezért ezeket igavonásra használták. Az igénytelen és a kimondottan ridegtartást igénylő szürke marhákat évszázadokon keresztül lábon hajtották a nagy európai állatvásárokra.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarha gulyája a látványosság mellett fontos szerepet tölt be a Drávaszentesi rét természetvédelmi kezelésében. Legelésükkel hozzájárulnak a természetközeli gyepek, és az ott található életközösségek fenntartásához. – tudhatók meg az információk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának honlapjáról.

Januárban a szürkemarha borjak mellett a racka bárányok ellése is megkezdődött, és eddig körülbelül negyven kis fekete bárány látta meg a napvilágot, és az elkövetkezendő hetekben számuk tovább gyarapodik. Mire eljön a tavasz, remélhetőleg közel 150 bárány várja majd a kihajtást a Darányi Borókásba.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén állatbemutató május 1-től várja az érdeklődőket, ahol a borjakon kívül szamarakkal, kecskékkel és rackajuhokkal is ismerkedhetnek majd a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területére kilátogatók.

Forrás: ddnp.hu