83 éves korában meghalt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró. Vitézy László péntek hajnalban hunyt el.

„Édesapám, Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező 83 éves korában ma hajnalban elhunyt” – közölte Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár a Facebook-oldalán. 

Köszönök mindent, Papa! – búcsúzott Vitézy Dávid az édesapjától. 

Vitézy László Balázs Béla-díjas magyar producer, forgatókönyvíró, filmrendező, valamint érdemes és kiváló művész Budapesten született, 1940. május 17-én.

Huszas évei elején a Budapest Filmstudiónál és a Mafilmnél dolgozott műszaki segédként, majd 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és televíziórendező szakon. Ezután a Balázs Béla Stúdióban dolgozott, majd a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezője, ezután a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezője lett. 1988-ban a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet egyik alapítója lesz. 1990–93-ig a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája ügyvivője. Ezen évek alatt a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában is vállalt időszakosan rendezői munkát és készített dokumentumfilmeket. Családja és házasságai révén több szálon kötődik a politikai elit rendszerváltás előtti és utáni köreihez.

Játékfilmjeiben főként a kommunizmus ideje alatt játszódó történeteket dolgoz fel. Tévéfilmjeit előszeretettel készíti Móricz Zsigmond novellái alapján.

Jelentősebb filmjei: Békeidő (1980), melyért a mannheimi filmfesztivál nagydíját és Balázs Béla-díjat kapott. 1982-ben készült a Filmszemle-díjas Vörös földPillangó (2012), A galamb papné (2013). 2022-ben Az énekesnő című dokumentum jellegű játékfilmmel zárul a sor. Sára-Csoóri Életműdíjat kapott 2021-ben – olvasható a Mafabon

Fotó: wikimedia.org

Forrás: index.hu, Facebook

A bahir.hu oldalán mindig aktuális híreket talál.