Görög László Jászai Mari-díjas színész, rendező, szinkronszínész 1964. február 3-án született Debrecenben. Egy testvére van. Kezdetben csillagász szeretett volna lenni, végül mégis a színészet mellett döntött.1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, utána két évig a Pécsi Nemzeti Színház, ezt követően pedig 1989-től több mint tíz éven át a Radnóti Színház társulatának tagja volt. 2000-től szabadfoglakozású színművész. Vendégművészként játszott a Szigligeti Színház, a Nemzeti Színház, az Egri Gárdonyi Géza Színház és a Magyar Színház előadásaiban. Az ország egyik legismertebb szinkronhangja. 2023-tól a Thália Színház színésze.

Filmes szerepeiről elmondható, hogy Görög László a színpad mellett számos filmben játszott, úgymint a Jumurdzsák gyűrűje, a Valami Amerika, az Argo vagy éppen a Szinglik éjszakája. Legismertebb szerepei mégis inkább sorozatokhoz kötődnek, emlékezetes alakítást nyújtott az Angyalbőrben és az Öregberény című szériákban. 

Görög László szinkronmunkáiról is ismert, hangját hallhattuk a Taxi, a Baywatch, a Rendőrakadémia című filmekben, vagy éppen a BBC által készített sorozatban, a Sherlockban.

Görög László az utóbbi években színházi rendezőként is bizonyít, jelenleg a Győri Nemzeti Színházban játsszák Hajmeresztő című komédiáját. Munkásságáért 1994-ben megkapta a Jászai Mari-díjat, 2004-ben pedig Berkoff Nyafogók című darabjának rendezéséért az egri Napsugár-díjat.

Görög László 12 éven át élt együtt Hernádi Judittal, a Szamba című film forgatásán szerettek egymásba. Mindketten megsínylették a 2003-ban bekövetkezett szakításukat. 2010-2015 között Sirokay Bori (Görög-Sirokay Borbála) dramaturg volt a felesége. 2017-ben kötött házasságot Czakó Julianna színésznővel, és 2017-ben született meg kislányuk: Gizella Eliza.

Görög László díjai:
Jászai Mari-díj (1994)
Napsugár-díj (2004)
Déryné-díj (2017)
Gábor Miklós-díj (2020)

Forrás: starity.hu, port.hu, wikipedia.org

A bahir.hu oldalon mindig talál érdekes információkat, híreket.