Alice Cooper 1948. február 4-én született Detroitban

Alice Cooper (eredeti nevén Vincent Damon Furnier) 1948. február 4-én született Detroitban, Michigan államban Ella Mae és Ether Moroni Furnier gyermekeként. Nevét nagybátyja Vincent Collier Furnier és író Damon Runyon után kapta. Édesapja evangélista volt, Alice pedig 11-12 éves korában az egyház aktív tagja volt. Számos gyerekkori betegeskedés után családjával Phoenixbe, Arizona államba költözött, ahol a Cortez High Schoolba járt. – írja a starity.hu

Zenei karrierje a ’60-as évek elején indult

Alice Cooper zenei karrierje a ’60-as évek elején indult. 1964-ben megalapította társaival Earwings néven zenekart. 1966-ban The Spiders-re, 1968-ban pedig Nazz-re változtatták nevüket. 1969-ben felvette a zenekar, és az énekes is az Alice Cooper nevet. Ugyanebben az évben fedezte fel őket Frank Zappa és hozzásegítette őket első lemezszerződésükhöz. Zeneileg nem voltak stílusteremtők. De szokatlan nevük, botrányos megjelenésük és a dalszövegek, az ezt kísérő színpadi show miatt mégis az ő nevükhöz kötik az úgy nevezett shock-rock műfaj elterjedését. Koncertjeiken állandó kellék volt a kényszerzubbony, az óriáskígyó és a különböző kínzóeszközök. Legnagyobb sikereiket 1971 és 1973 között érték el.

Először az I’m Eighteen című kislemezük került fel a listákra. 1973-as albumuk, a Billion Dollar Babies pedig egyszerre került a lista élére Angliában és az Egyesült Államokban is. 1974-ben Greatest Hits című lemezük megjelenése után feloszlott az Alice Cooper zenekar.

Sikeresen induló szólókarrierje néhány év után, az alkohollal folytatott küzdelem miatt hanyatlani kezdett. Különböző zenei irányzatokkal kísérletezett, míg végül 1983-ban korábbi sikertelen elvonókúrája után megszabadult az ital rabságából. 1986-ban tért vissza Constrictor című lemezével és az ezt követő The Nightmare Returns turnéval. A slágerlisták élére csak 1989-ben a Trash albummal, és Poison című kislemezével sikerült visszakerülnie. Több mint 40 éves pályafutása alatt számtalan, szintén híressé lett előadóra volt hatással, mint pl. a Kiss, Marilyn Manson, King Diamond, a Lordi és Ozzy Osbourne.

Jelenleg is folyamatosan turnézik és készít új lemezeket. A legutóbbi 2011-ben jelent meg Welcome to My Nightmare 2 címmel. 2003. december 2-án saját csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame sétányon. Nagylelkű anyagi támogatásáért az Arizona-állambeli phoenixi keresztény-liberális Grand Canyon University 2004 májusában a „Doctor of Music” díszdoktori címet adományozta neki. 2011. március 14-én beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Lemezeiből több mint 50 millió darab kelt el világszerte.

Forrás: Port.hu

További fontos tartalmak bahír.hu!