Adathalász csalókat fogtak el a rendőrök, melyek közül az egyik 15 éves

Adathalász csalókat fogtak el a rendőrök. Az ország több pontjáról tettek feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen, akik 2024. január 15–29. között az egyik közösségi portál online piacterén közzétett hirdetéseikre jelentkeztek. Az elkövetők mindegyikükkel felvették a kapcsolatot, és megegyeztek abban, hogy az eladásra kínált termékeiket megvásárolják. A vételárat pedig valamelyik csomagküldő cég szolgáltatásán keresztül kifizetik. A futárszolgálatok nevében küldött megtévesztő e-mailjeik azonban adathalász linkeket tartalmaztak. Ezek olyan online felületekre navigálták az eladókat, melyek azt a hamis képzetet keltették, hogy a vételárhoz csak akkor juthatnak hozzá, ha megadják a bankkártyaadataikat.

A tettesek a megszerzett adatok birtokában a sértettek bankkártyáit digitalizálták a telefonjaikra. Majd többször vettek fel pénzt veszprémi pénzautomatákból, ezáltal több százezer forint kárt okoztak.

A rendőrök két Veszprémben élő külföldi férfit vontak a nyomozás látókörébe. Egy 15 éves fiatalt 2024. február 1-jén délelőtt fogtak el, aznap este 18 éves társa is rendőrkézre került Budapesten. Előállításukat követően kihallgatták őket a nyomozók gyanúsítottként és csalás bűntett megalapozott gyanúja indítottak büntetőeljárást. -írta meg a police.hu

Korábban is többször írtunk már online csalásokról és hívtuk fel a figyelmet az óvatosságra

Korábban is többször írtunk már online csalásokról és hívtuk fel a figyelmet az óvatosságra. Marsi Tamás, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet főosztályvezetője korábban arról beszélt, a kiberbűnözők elsősorban pénzt, másodsorban információt akarnak szerezni. Ezekkel később hozzájuthatnak a pénzhez; az elkövetéseknél az emberi hiszékenységre építenek. A leggyengébb láncszemre, az emberre fókuszálnak, azaz jellemzően olyan ajánlatot tesznek, ami „túl szép ahhoz, hogy igaz is legyen”, és valószínűleg nem is az.  

Elmondta: jelenleg a legnépszerűbb, kibertérben elkövetett csalás a webáruházas és az úgynevezett „anydeskes” csalás. Hozzátette: a webáruházas csalás lényege, hogy az online térben gyanúsan olcsó terméket hirdetnek, de a megrendelt helyett egy olcsóbbat és silányabbat küldenek. Vannak, akik nem is akarják leszállítani a terméket, ezeknél a webáruházaknál a bűnözők a vásárlók adatait akarják megszerezni. A legfontosabb figyelmeztető jel, ha nagyon alacsony az ár, külföldi szerverről működik a webáruház, csak előre, online lehet fizetni és nagyon széles határidőt szabnak meg a szállításra. Jelezte: régebben a magyartalan megfogalmazást is a figyelmeztető jelek közé sorolták, de mostanában már nagyon profi fordítások vannak ezeken az oldalakon.