2024. február 9-én, pénteken és 10-én, szombaton 13 órától a Szigetvári Zrínyi Várban minden látogató visszatérhet a kuruc kor kalandos időszakába.

Programok között lesznek hagyományőrző csapatok, amelyek előadásában találkozhatunk török, magyar, labanc katonákkal február 10-én, szombaton 13 órakor, mikor felelevenítik a szigetvári vár visszafoglalását a töröktől. Találkozhatunk még ezen a napon ünnepi köszöntővel. Meghallgathatjuk Salamon Ferenc várkapitány „Buda és Belgrád között – Sziget visszafoglalása a töröktől” című előadását. A várban várja még a látogatókat viselet és fegyverbemutató, tüzes bemutató, XVII. századi orvoslás, bábszínház előadás, fánksütés és kóstolás, kézműves programok, korabeli zenét szolgáltatnak a Héttorony Hangászok, lesz táncház és máglyagyújtás.

A Szigetvári Vigadalom február 9-i, pénteki programja 16 órától Pinczehelyi József fotográfus „Üzenetek a természetből” című nyitó rendezvényével indul, amelyet 17 órakor dr. habil Végh Ferenc, a PTE egyetemi docensének „Frontvidék, vagy hátország?”- Szigetvár a 17. században, című előadása követ a Szigetvári Zrínyi Várban.

„A 112 évig tartó török uralmat követően a hosszú ideig ellenséges gyűrűben kiéheztetett törökök harc nélkül, 1689. február 13-án az utolsó szigeti pasa, Hasszán vezetésével, elhagyták Szigetet. A blokád 1688 áprilisától 1689 februárjáig tartott, a császári csapatok vezére, később az elfoglalt város parancsnoka az itáliai grófi családból származó Gabriele Vecchi ezredes volt.

A várat újra Habsburg katonaság vette birtokba, a városba pedig új lakosság telepedett. Maradt néhány átkeresztelkedett török család, de bosnyák-horvátok, szerbek, németek és természetesen magyarok is szép számmal telepedtek le, újraindítva a város életét, bekapcsolódva az új birodalom gazdasági-közigazgatási vérkeringésébe.

A várat tovább erősítették, ennek az időszaknak az építészeti emlékei közé sorolható a jelenlegi kapubejáró, a barokk óratorony, illetve a kazamatasor. Az erődítési munkálatoknak köszönhető, hogy a Rákóczi szabadságharc idején Béri Balog Ádám és Hellebront János kuruc csapatainak ostromkísérleteit két alkalommal is visszaverték a Johann Joseph Huyn tábornok parancsnoklása alatt védekező császári csapatok.”