Ügyvédi visszaélés és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség egy zalai ügyvéd ellen. Az ügyvéd bírói végzést hamisítva csalt ki pénzt ügyfelétől. A hírt közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel.

    Jánky Judit tájékoztatása szerint a 60 éves ügyvéd házasság felbontása iránt indított perben, meghatalmazás alapján látta el az alperes férfi jogi képviseletét a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt.
    Még 2021 decemberében egy e-mailt küldött ügyfelének, amelyhez csatolt egy saját maga által készített bírósági végzést. Feltüntetve rajta a bírósági ügyszámot és az eljáró bíró nevét is. A hamis okirat szerint a bíró arra hívta fel az alperest, hogy ha korábbi nyilatkozatának megfelelően igazságügyi pszichológus szakértő bevonását kéri, akkor nyolc napon belül helyezzen elnöki letétbe 195 ezer forintot a szakértő várható költségeire. Különben a bíróság elutasítja az indítványát.
    A hamis közokirat alapján, az ügyvéd biztatására a sértett néhány nap múlva átutalta a kért összeget. De arról nem volt tudomása, hogy nem bírói letéti számlára, hanem az ügyvéd lakossági bankszámlájára került a pénz.
    Az ügyvéd cselekményére akkor derült fény, amikor négy hónappal később, az ítélethirdetést követően a bíró tájékoztatta az alperest arról, hogy nem volt olyan végzés, amiről az ügyvédje tájékoztatta. A sértett ezt követően szólította fel a védőjét a pénz visszafizetésére, aki ezután megtérítette az okozott kárt.
    A vádlott ügyvédi hivatásából folyó kötelességét megszegve, haszonszerzés céljából okozott jogtalan hátrányt ügyfelének. Ezért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség ügyvédi visszaélés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat ellene.

forrás: mti

További hírek itt!