Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő alkotmányjogász egy makacs fertőzéssel került kórházba.

„Orbán Viktor szenvedéspárti? Biztos vagyok benne, hogy nem. Nekem is milyen kedves szavakkal kívánt jobbulást. Ugyanakkor a magyar egészségügyben eltöltött 12 nap immáron személyes tapasztalatok útján is rávilágított nekem arra, milyen nagy a gond.” – olvasható dr. Karsai Dániel közösségi oldalán.

„Az engem segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavaim. Nagyon köszönök mindent. Ugyanakkor objektíve a kórházi ellátásom, pedig volt benne magán is, rettentő sok kívánni valót hagyott maga után. Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik.” – írja bejegyzésében a megtapasztaltakat Karsai Dániel.

„ Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva. Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog. De én már a tabletemet nem tudom nemhogy kézbe venni, de bekapcsolni sem. Így hosszú időre csak bámulhattam magam elé és hallgathattam, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz. És a sor még sokáig folytatható lenne, de nem akarok túl naturális irányba elmenni.” – sorolja a közösségi oldalán az átélteket.

A tizenkét napos kórházi tartózkodás alatt Karsai Dániel megtapasztalta, hogy ugyan, az őt segítők áldozatos munkájának köszönhetően a helyzete elviselhető volt, de abban is biztos volt, hogy helyzeténél fogva az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott.

„Egy „átlag” beteg még sokkal rosszabb helyzetben van. Nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele. Hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki.” – összegzi gondolatait Karsai Dániel.

Karsai bejegyzésében hivatkozik arra, hogy az Alaptörvény II. cikkelye értelmében az emberi méltóság sérthetetlen. „Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül. A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti.” – írja.

A bahir.hu oldalán minden nap talál közéleti híreket, információkat.