A Hvg újabb olyan ügyre bukkant az irattárban, amely végül köztársasági elnöki kegyelemmel végződött. Ez az ügy azonban valamivel tolerálhatóbbnak tűnik, mint a legutóbbi, amiről több ízben is írtunk. A Kaposvári Járásbíróság 2022 januárjában ítélt börtönre egy nőt, aki egy bíróságon volt takarító, és hozzáfért a bizalmas levelekhez, iratokhoz.

Az ügy anonimizált dokumentumai szerint a nőt a felvételi beszélgetésen tájékoztatták is arról, hogy bizalmas a munkája, majd letette az igazságügyi alkalmazotti esküt is. A nő feladatai közé tartozott a meg nem nevezett bíróság elnöki irodájának, illetve az elnöki szinten lévő irodák, folyosók, mosdók takarítása. Segített a büntető-, szabálysértési, polgári, végrehajtási ügyek irodai dolgozóinak postázási tevékenységében, postabontásban, iratválogatásban, iratok postázásra előkészítésében, iratok borítékolásában és kézbesítésében „megyei postajárat útján”.

Kulcsa volt az irodákhoz, és bár az elnöki irodához pont nem kapott, ide is be tudott jutni az elnöki irodavezető irodáján át. A nő a bírósági dokumentumok szerint a bírók asztalán átkutatta az iratokat, és le is fotózta őket a mobiljával.

Az elsőfokú ítélet szerint a bíróság a súlyosító körülményként értékelte a folytatólagos elkövetést, és azt, hogy igazságügyi alkalmazottként bizalmi állásából, bizalmi helyzetéből adódó lehetőséggel visszaélve követett el bűncselekményt igazságszolgáltatási szervnél. Enyhítő körülményként vette figyelembe beismerő nyilatkozatát, megbánó magatartását.

A nőt 1 év 10 hónap börtönre ítélték folytatólagosan elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt, és nem függesztették fel a büntetést, pont a fentiek miatt. Emellett három évre a közügyektől is eltiltották, illetve örökre eltiltották attól, hogy állami szervnél, „de kiemelten bíróságon, ügyészségen, rendőrségen” dolgozzon. A másodfokú bíróság helybenhagyta az ítéletet.