Mai nap kezdte meg a magyar női kosárlabda csapat az olimpiai kvalifikációs selejtezőn, nem is akárkivel. Rögtön, az előzetesen talán legkeményebbnek tűnő ellenféllel, Kanadával. Bár a papírforma alapján a kanadai csapat volt a mérkőzés esélyese, kérdés volt, hogy a hazai pálya mennyit tesz hozzá.

Az elején azonban úgy tűnt, mintha éppen az ellentétes hatást váltotta volna ki a lelkes szurkolótábor. A csapat rengeteg hibával játszott, miközben Kanada csomó könnyű pontot szerzett, és néhány perc alatt 23-9-re már vezetett is. Még egy pontváltás volt a negyed végén, de így is 25-11-es kanadai vezetéssel zárult.

A második játékrészben feljavult a magyar játék. Szervezettebben kosaraztak a lányok és bár a triplák nagyon nem mentek, a kétpontos dobásaink nagyobb százalékkal találtak be. Egy rövid ideig 5 pontra is feljöttünk, ám a játékrész vége megint Kanadáé volt, így 11 ponttal, 41-30-as előnnyel vonulhattak a csapatok az öltözőbe.

A harmadik negyed eleje megint nekünk volt kedvező és ismételten sikerült 5-re ledolgoznunk a hátrányt. Ám utána a csapat játéka drámaian leromlott. Majdnem minden dobásunk mellé ment, a csapat önbizalma folyamatosan romlott és bár Kanada sem játszott jó, de szép lassan növelték az előnyüket. Nem könnyítette meg a csapat dolgát a bírói ténykedése sem, a kanadaiaknak több faultot nem fújtak be, nálunk pedig nagyon véleményeseket is megítéltek, sokatmondó adat, hogy a 3. harmad után 18-8 volt a személyi hibák aránya, ami azért lássuk be, a meccs képe alapján teljesen irreális. De sajnos nem ezen múlott, a csapat nem igazán talált magára.

A negyedik negyedben is folytatódott a csapat vesszőfutása, a helyzeteink rendre kimaradtak, Kanada meg már nem is nagyon erőltette a játékot. Ennek ellenére egy rövid ideig 20 pont fölé ment az előnyük. A végén ezt sikerült kozmetikázni, ám így is jelentős különbséggel, 67-55-re nyert Kanada a magyar csapat ellen.

A másik mérkőzésen Japán kissé meglepő módon 86-75-re megverte a spanyolokat. Így holnap a szintén győzelemmel kezdő Japán ellen kell megküzdenünk 18 órakor. A helyzetünk nem javult, de mivel 3 csapat is kijut a párizsi olimpiára, még nincs veszve semmi.