A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára. – olvasható az egyesület hivatalos oldalán.

A verseny célja:
Madarak és Fák Napja Országos Verseny célja, hogy versenylehetőséget biztosítson azoknak a természet iránt érdeklődő, általános iskolai felső tagozatos tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal.

Jelentkezhetnek:

A versenyre 10-14 éves – általános iskola 5-8. osztályos – tanulókból álló három fős csapatok jelentkezését várjuk, akik az iskolájukhoz legközelebb eső területi fordulóra jelentkezhetnek. 
A területi fordulón iskolánként egy csapat vehet részt, egy iskolából csak egy területi helyszínre lehet jelentkezni. Így tehát a regisztrációhoz minden csapatnak szüksége van egy befogadó iskolára!
Amennyiben az iskolából több csapat jelentkezne, kérjük, hogy a területi versenyen induló csapatot a szaktanár jelölje ki vagy az iskola házi versennyel válassza ki! 
A versenyen történő részvétel ingyenes.

A verseny menete:

A versenyre jelentkezés határideje: 2024. március 15. (péntek)
​​​​​​
Jelentkezni a „Jelentkezés” pont alatt található űrlapon lehetséges. (lsd. lejjebb)
A jelentkező csapatok először egy területi fordulón mérhetik össze tudásukat az adott térségből jelentkező többi indulóval. 
A verseny írásbeli feladatokból és madárhang felismerésből áll. 
A területi forduló időpontja: 2024. április 12. (péntek). 
A kezdés pontos ideje az egyes területi helyszíneken eltérő lehet, a területi helyszínekről, időpontokról a „Területi helyszínek” pont alatt tájékozódhat.
A területi fordulón első helyezést elérő csapatok jutnak tovább az országos döntőbe.
Az országos döntő időpontja: 2024. május 11. (szombat)
Az országos döntő helyszíne:  Gödöllői Királyi Kastély, 2100 Gödöllő, Grassalkovich Kastély 5852 hrsz.

Néhány szó a Madarak és Fák Napjáról:

A Madarak és Fák Napja egy több mint száz éves hagyomány Magyarországon, melyet minden év május 10-én ünneplünk. A hagyomány célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. Az első Madarak és Fák napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Több, mint száz év telt el azóta, viszont a természetvédelem fontosságára egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk.

Bővebb információkat a Magyar Madártani Egyesület hivatalos oldalán találnak.

A bahir.hu oldalon tájékozódhat aktuális közéleti kérdésekről is.