Az egészséges és biztonságos élelmiszerek, a GMO-mentesség fenntartása, valamint az ultrafeldolgozott termékek reklámozásának korlátozása érdekében gyűjt aláírásokat az LMP.

Schmuck Erzsébet, a zöld párt társelnöke a kispesti piacon szombati sajtótájékoztatón azt mondta, az élelmiszerek jelentősen befolyásolják az egészségi állapotot.

Az egészséges élelmiszerek termelésének egyik feltétele a jó minőségű termőtalaj és a növényvédőszerek korlátozása

– tette hozzá.

A politikus közölte, az LMP nagyon komolyan támogatja az ökológiai mezőgazdaságot. Folyamatosan azt javasolják, hogy ez a szektor kiemelt támogatást kapjon.

„Az unió agrártámogatási rendszere még mindig a nagyüzemi mezőgazdaságnak kedvez, így komoly változtatásra van szükség” – mondta. Hozzátette: veszélyt jelent az „új GMO-k” megjelenése, hiszen az EU-ban, elsősorban jobboldali erők, próbálják megakadályozni ezen élelmiszerek jelölését.

Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője az ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsán azt mondta, ezen termékek (például instant levesek, szószok, fagyasztott pizzák, cukros üdítők) komoly népegészségügyi kockázattal bírnak.

A modern társadalmakban akár az elfogyasztott táplálék felét is kitehetik ezek az élelmiszerek. Ezért az LMP azt kezdeményezte, hogy 2027-től ezeket az árucikkeket ne lehessen reklámozni. Továbbá szeretnék, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekre is terjedjen ki a népegészségügyi termékadó.