Pécs idei költségvetéséről és a következő időszak gazdálkodására vonatkozó határozatok elfogadásáról döntött az önkormányzatának kedden ülésező közgyűlése.

A város a 2023-as összevont költségvetési mérlege szerint az önkormányzat 46,408 milliárd forintos kiadással és ugyanennyi bevétellel tervez 2024-ben. A dokumentumban a kiadási oldalon közel 40 milliárd forintot tesznek ki a személyi juttatások, a dologi kiadások és az egyéb működési kiadások együttvéve, míg beruházásokra a tavalyi közel 10 milliárd után 3,1 milliárd forintot állítottak be. A bevételeknél az iparűzési adóból idén a 2023-ra tervezett 8,5 milliárd helyett már 13,7 milliárd forintot vár az önkormányzat.

Péterffy Attila (Pécs Jövője), a város 2019-es önkormányzati választások óta hivatalban lévő polgármestere úgy fogalmazott, hogy a 2024-es a „szabadság, a függetlenség és a saját erős fejlesztések költségvetése”. Ezzel részben arra utalt, hogy ebben az évben a helyhatóság visszafizeti az állammal szemben 2018 óta fennálló 9,54 milliárd forintos tartozásának utolsó részletét is.

A polgármester szerint a város mozgásterét az elmúlt években növelte, hogy 2019 óta több mint 45 százalékkal nőtt a pécsi cégek iparűzési adóbefizetése. Ez utóbbinak is köszönhető, hogy a nem lesz adóemelés, nem növelik a közösségi közlekedés és a közétkeztetés díjait, viszont a közszférában bérfejlesztést valósítanak meg.

Utak felújítására és a közlekedés biztonságára idén több mint 1,7 milliárd forintos keretet biztosítanak, 200 millió forinttal segítik a pécsi társasházak felújításait, és 750 millió forintos önerővel biztosítják további 11 elektromos busz beszerzését. A polgármester javasolt több olyan intézkedést is, amelyek végrehajtása a következő ciklus, ciklusok gazdálkodására is hatással lehet.

A pécsi közgyűlésben ellenzékben lévő Fidesz képviselője, Barkóczi Csaba rámutatott: bár a polgármester szerint az önkormányzat nem vett fel működési hitelt, az elmúlt években mégis eladósodott. A képviselő szerint az előterjesztés egyik mellékletében is olvasható, hogy több mint 12 milliárd forinttal tartozik a város a Európai Beruházási Banknak, a hitelt pedig még több mint húsz évig kell törleszteni.

A 2024. évi költségvetési rendelet megalkotásáról 16 igen, 0 nem és 6 tartózkodás mellett döntöttek. Emellett a városvezető többség elfogadta a működési hitelt, a helyi adókat és az önkormányzati cégek gazdálkodását érintő intézkedésekről szóló határozatot is.