Február 14-én Bálint (Valentin) nap lesz. De mi is ez az ünnep?

Február 14-én Bálint (Valentin) nap lesz. De mi is ez az ünnep? Csupán a virág és ajándékboltosok újabb ötlete arra, hogyan juthatnak egy kis bevételhez, vagy egy amerikai ünnep? Vannak egyáltalán magyar hagyományai, vagy csak szeretjük utánozni a nyugatot? Ezek a kérdések jogosan merülhetnek fel mindenkiben, hiszen holnap tényleg itt a Valentin nap. Ez az a nap, amely az egyik olyan alkalom, ami nagyon megosztja a közvéleményt. Vannak, akik készülnek rá, mások hallani se akarnak róla, megint mások szerint csak feleslegesen felfújt pénzköltés.

Korábban írtunk már arról, hogy világszerte, így Magyarországon is egyre nagyobb hagyománya van a Valentin-nap ünneplésének a szerelmesek körében. Egy kutatás eredményei szerint a költések száma csaknem 400 százalékkal nőtt hazánkban az elmúlt egy évtizedben.

Az angolszász országokban Valentine napján a Valentine’s Day ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi „szerelmes ünnepként”.

Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki

Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik. A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással. Köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. „írja a témáról a gyogyline.hu

Önök mit gondolnak erről a szokásról?