A stabilitás és a szélsőséges pártok visszaszorítása érdekében választási szövetségre lépett, valamint az európai parlamenti és önkormányzati választások összevonásáról döntött a jelenlegi román kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) – jelentette be szerdán Marcel Ciolacu (PSD) miniszterelnök és Nicolae Ciuca (PNL) szenátusi házelnök.

Miután a két párt vezetése jóváhagyta a választási összefogást, a pártelnökök közölték: a PNL és a PSD közös jelöltlistát állít az EP-választáson, de saját jelöltekkel indul a helyhatósági voksoláson. Egyelőre nem döntöttek arról, hogy közös jelöltet támogatnak-e a bukaresti főpolgármester-választáson.

Marcel Ciolacu kifejtette: a legnagyobb érdeklődés mindig az önkormányzati választásokat övezi, és az, hogy ezeket egyszerre rendezik meg a június 9-án tartandó EP-választással, szerinte nem sérti, hanem „a képviselet legitimitásának növelése révén” erősíti a demokráciát. Hozzátette: a szélsőséges irányzatok előretörésével egyetlen párt sem tud egymaga harcba szállni, ehhez a felelős politikai erők összefogására van szükség.

A szociáldemokrata miniszterelnök felidézte, hogy Románia európai uniós és NATO-csatlakozása idején is össze tudtak fogni a demokratikus pártok a nemzeti cél érdekében. Rámutatott: most is összefogásra van szükség ahhoz, hogy Románia elérje két fontos célkitűzését: még idén teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek, 2025-ben pedig csatlakozhasson a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

Marcel Ciolacu közölte: előrehozzák szeptemberre az elnökválasztást is, a parlamenti választás azonban marad decemberben. Arra a kérdésre, hogy miért akarják korábban megrendezni az elnökválasztást, olyan körülmények között, amikor – a második mandátumát töltő és újabb ciklusra nem választható – Klaus Iohannis államfő csak december végén adja át hivatalát, a szociáldemokrata miniszterelnök azt mondta: „civilizált”, előre eltervezett menetrend szerint lebonyolított mandátumátadást akarnak lehetővé tenni.