Az önkormányzatok által kiadott, helyi újságok esetében is gyakran felmerül a pártatlan, és a kiegyensúlyozott tájékoztatás igénye. Ezeket az igényeket a legtöbb esetben mindig azok fogalmazzák meg, akik nem igazán kapnak szereplési lehetőséget a lapban. Erre szolgáltatott a héten példát Budavár Önkormányzatának hivatalos újságja, a Várnegyed.

V. Naszályi Márta úgy döntött, hogy nem nyilatkozik az I. kerület önkormányzati lapjában, amíg az nem a képviselő-testület által elfogadott szerkesztési alapelvek szerint készül.

Ezt közölte az I. kerület polgármestere, hozzátéve, hogy szerinte a lap kampánycélokat szolgál, ezért a jövőben a Polgármesteri Hírlevélben tájékoztatja a feliratkozókat a kerületi ügyekről. – írja az index.hu

Tudni kell, hogy 2022. december 15-én jelent meg a Várnegyed című, kerületi önkormányzati lap utolsó olyan lapszáma úgy, hogy azt még Csillag János főszerkesztő vezetése alatt készült, és a polgármesteri vezetés ízlésének megfelelő tartalommal. A lapot kiadó Budavári Kulturális Nonprofit Kft. tervezett átalakítása miatt az egykori főszerkesztő lemondott, és most jelenleg V. Naszályi Márta polgármester kabinetjének kommunikációs vezetőjeként tevékenykedik.

A budapesti kerület polgármestere, V. Naszályi Márta, az általa felügyelt Várnegyednek az utolsó lapszámban még háromoldalas interjút adott.

A helyi lapnak többek közt arról nyilatkozott, hogy bízik a jobboldali többséggel kialakítható nagykoalícióban. Ez pedig nem sikerült, és az új többség a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Szebedi Dórát leváltotta, a polgármester által újra megbízott ügyvezető cégbírósági bejegyzését pedig elutasította. Az elmúlt, több mint egy évben a lap nem jelent meg, mivel a polgármester nem írta alá az önkormányzati cég bejegyzését. 

2023. február közepén jelent meg ismét az új lap, de ebben már a jobboldali narratíva mentén értékelik a polgármester munkáját. Az I. kerületi konzultációról szóló beszámolójukban Böröcz László, a Fidesz helyi elnöke kap széles felületet a megszólalásra, aki kifejti, hogy: 

V. Naszályi Márta nem hajtja végre a testület több döntését, amivel rossz példát mutat, és óriási károkat okoz a kerületnek.

A 2024 évi, júniusi választáson a Fidesz színeiben pedig épp Böröcz László miniszteri biztos, az V. kerület korábbi alpolgármestere lesz V. Naszályi Márta, jelenlegi polgármester kihívója.

A lapot most a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég, a Budavári Média és Városmarketing Kft. adja ki. A lap új főszerkesztője Kuthi Áron, a Magyar Nemzet egykori újságírója. 

Arra a vádra, hogy az új lapvezetés „nem tájékozódik az önkormányzattól, nyilvánvalóan azért, mert a célja nem a tájékoztatás, hanem a kampánycélok kiszolgálása”, azt közölték, hogy már korábban is elküldték a polgármesternek a kérdéseiket, amelyek a köztisztaság, a köztéri hajléktalanság és a BKK-hoz tartozó járatritkítás kerületet érintő ügyeit érintették.

A lap munkatársai 2022 júniusában a polgármesteri nagyinterjúban még azt kérdezték: Hogyan lehet elérni, hogy méltó lakhatásban legyen része mindenkinek?

Ugyanez 2024-ben így hangzott: A kerületben élők számos esetben panaszkodtak már a közterületek jelenlegi állapotára. Milyen lépésekre lenne szükség az önkormányzat, illetve a főváros részéről, hogy a helyiek szubjektív tisztaságérzete, illetve a közterületek tényleges tisztasága is tartósan javuljon? Mennyire jelent problémát a kerületben a hajléktalanság, és milyen változás tapasztalható ezen a téren 2019 óta?

A lapnál történt váltás előtti lapszámokat átnézve az tapasztalható, hogy korábban csak a baloldali képviselők fogadóóráit tették az oldalakon közzé, a Fidesz által szervezett programokról, a fideszes képviselők helyi aktivitásáról nem lehetett tájékozódni a Várnegyed hasábokon. 

Nagyon úgy tűnik, hogy az inga most visszalengett. – írja az index.hu

A bahir.hu már egy korábbi írásában is beszámolt a budai kerületben uralkodó helyzetről.