Gyorsan terjednek a közösségi médiában azok a fotók amelyeken Kenderesen a MOL munkatársai egy töltőállomás felújítási munkálatainak előkészítése közben éppen fecskefészkeket vernek le. – írja a szol24.hu

Egy természetvédelmi közösség erőteljes kritikát fogalmazott meg az ügyben, de a  MOL szerint szabályszerűen jártak el.

Mentsük meg a fecskéket! –  néven bejegyzett Facebookos csoport, akik lassan huszonhétezer tagot számlálnak hazánkban, a csoport adminisztrátora levelet írt a MOL-nak, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálynak.

Ahogy a Sokszínűvidék is írja, hogy ezek után derült ki, hogy „a töltőállomás értékesítése és ebből kifolyólag az arculatváltás miatt” kérelmet nyújtottak be az illetékes kormányhivatalhoz, hogy leverhessék a fészkeket, erre pedig meg is kapták az engedélyt.

A válaszlevélben azt írták, hogy „a munkálatok az ablakokban lévő fészkeket nem érintették”. A levert fészkek helyett egyébként nem helyeznek ki műfészkeket, mert az új tulajdonos nyilatkozata szerint „az új arculati elemeken lesz olyan derékszög rész, ahol az új fészkek megtapadnak”.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azt jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben. – írja a 444.hu

A bahir.hu oldalán minden nap frissülnek a hírek.