A zsinat lelkészi elnökségéről lemondott Balog Zoltán a kegyelmi botrány kirobbanása után, de püspökségéről nem. Egy kiszivárgott leveléből viszont még úgy is tűnhet, hogy a zsinat vezetői szerepét sem engedte el teljesen, K. Endrét pedig továbbra is ártatlannak tartja. – írja az index.hu.

A bahir.hu is beszámolt arról, hogy a kegyelmi ügyként elhíresült pedofilbotrány után – amelyben elnöki kegyelemben részesítettek egy pedofilsegédet – lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, majd Varga Judit volt igazságügyi miniszter.

A református egyház vezetője nagyon sokáig tartotta magát, egy bizalmi szavazáson még a helyét is megtarthatta, de Balog Zoltán február 16-án végül mégis csak lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, viszont megtartotta a püspökségi hivatalát.

Az áldozatoktól az óta sem kért bocsánatot, beszédében csak a Református Egyháztól és a hívektől. A most kiszivárgott egy levél, amelyet állítólag Balog Zoltán maga írt, nagy valószínűséggel az egyházkerülete egyik lelkipásztorának. 

Az ominózus levelet a hvg.hu szerezte meg, amelyben Balog Zoltán újfent bocsánatot kér a református hívektől, mert szerinte nehéz lehet nekik

„elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé. Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina

A sorokat Balog Zoltán azzal kapcsolatban írta, hogy kegyelmet kért K. Endrének, amit ugyan a kegyelmi botrány kirobbanásakor még tagadott, viszont a lemondásakor már elismert.

A levélben arról is ír, hogy meglátása szerint ártatlan az igazgatóhelyettes, akit pedig jogerősen azért ítéltek el, mert megpróbálta rávenni a bicskei áldozatokat, hogy vonják vissza V. János igazgató ellen tett terhelő vallomásaikat. 

„Végzetesnek bizonyuló hibám az volt, hogy nem voltam elég körültekintő. Hiszen, ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el” – írta Balog Zoltán, aki a hvg.hu szerint a levélben egyáltalán nem említi meg azt a tényt, hogy K. Endrét nemcsak összefüggésbe hozták egy pedofil bűncselekménnyel, hanem már el is ítélték, miután a bicskei nevelőotthon pedofil igazgatójának áldozatait a bántalmazójuk elleni vallomás visszavonására vette rá.

Levelében Balog Zoltán ír az egyházról is, mert szerinte politikai célból támadják őt és a református egyházat is.

Erről így fogalmazott: „az egyházat akarják olyan módon meggyengíteni, hogy elfogyjon a bátorságunk kiállni az evangéliumi igazságok mellett. Ebben az én személyem, az általam elkövetett hiba csak eszköz.”

A kegyelmi botrányról időközben már K. Endre is többször megszólalt. Az első megnyilvánulásakor, az első posztjában csak a saját változatát mondta el a történtekről, és megvédte a neki kegyelmet adó Novák Katalint, de az újabb posztjában már erősebb hangon kritizálta azokat, akik még a kegyelmi botrány után megtörtént lemondások után sem hajlandók elengedni az ügyet.