Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Demeter Szilárdot bízta meg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói feladatainak ellátásával, Ezt a Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte közleményében az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára benyújtott valamennyi, a pályázati feltételeknek megfelelő pályázatot egy szakmai bizottság véleményezte. Ők küldték el a javaslatukat Csák János miniszternek, aki aztán döntött és megbízta Demeter Szilárdot.

Csák János az M5 Ez itta a kérdés című műsorában bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrehozását is. Ennek a vezetője is a Petőfi Irodalmi Múzeum eddigi vezetője lesz. A Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ egyfajta holdingkét fog működni. Hat intézmény fog alátartozni: a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Vendéglátóipari Múzeum.

Kiemelte: ütőképes, jó intézményrendszerre van tehát szükség, amelytől azt várja, hogy  az erőket egyesítve sokkal hatékonyabban tudja majd az átfedéseket megszüntetni. Demeter feladata lesz az erőforrásokat összehozni, kifejezni és megjeleníteni a „magyar géniuszt”. Jelenleg 43 járásban vannak ott különféle térségi programjaikkal és áprilistól már 83 járásban lesznek jelen.

Demeter Szilárd március 6-án kezdi meg főigazgatói munkáját a Magyar Nemzeti Múzeum élén.