Ugyanis 2024 március 1-től, vagyis mától hatályos az új bértábla, a megemelt fizetés pedig áprilisban érkezik majd először. – olvasható az economx.hu oldalán.

Ezek után remélhetőleg megoldódik majd a magyar egészségügy állandó munkaerőhiánya. Vagy mégsem?

20 százalékos átlagos alapbéremeléssel folytatódik 2024. március 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók béremelése, ami még a tavaly júliusi egységes 18 százalékos béremelést követi ebben az évben.

Belügyminisztérium közleménye szerint 2010-ben 170 900 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete, ehhez képest a 2024. március 1-jei béremelést követően a havi keresetük akár már meghaladhatja a 800 ezer forintot is.

A 2024. március eleji béremelés, amely megközelítően 84 ezer egészségügyben dolgozó munkavállalót érint, valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik majd.

A korábbi pótlékok többsége, így például a:

  • a szakterületi pótlék,
  • a vezetői pótlék,
  • a címpótlék,
  • az idegennyelv-tudási
  • és a képesítési pótlék

is beépül 2024. márciustól az alapbérbe, ezzel ezek a pótlékok is már beleszámítanak majd a későbbi nyugdíjba.

Mivel a szakdolgozók alapbéren felüli mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így az alapbér emelkedésével a mozgóbér összege is nő – jegyezte meg a tárca.

A béremelés mellett még egy fontos változás is jön, ami szintén az egészségügyi dolgozókat érint, ez egy új, az öt fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla bevezetése.

Ezen az öt fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolnia a foglalkoztatónak.

Viszont a kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját egy kormányrendelet tartalmazza.

A 2024. március elején bevezetésre került új bértábla egyik szépséghibája, hogy a minimum és maximum összegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét. Tehát az esetleges eltérések egy-egy egészségügyi dolgozó esetében akár jelentősek is lehetnek, hiszen nem jár mindenkinek egyforma mértékben és automatikusan, hanem az éppen aktuális vezetőktől függ az emelés mértéke. A munkavállalóknak április elején pedig már utalják is az első emelt béreket.

Vajon ez megoldja majd a magyar egészségügy állandó munkaerőhiányát?

A bahir.hu oldalán folyamatosan találnak friss híreket, információkat.