„Rosszul lettek a kormányhivatal ellenőrei, amikor kivonultak az akku-feldolgozóba! Friss információ, hogy az üzem azóta sem teljesítette a működés feltételeit.” – ezzel a címmel tartott ma online sajtótájékoztatót az LMP pécsi országgyűlési képviselője, Dr. Keresztes László Lóránt, amelyben lemondásra szólította fel Lantos Csaba energiaügyi minisztert.

Elmondta, hogy újabb információk jutottak el hozzá az éveken át botrányosan működő és a múlt év augusztusában ideiglenesen bezárt bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozóval kapcsolatban.

A dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft. esetében az elmúlt években több botrányos ügyet láthattunk. A cég telephelyein történt robbanás, tűzeset és sajnos tragikus, halálos kimenetelű baleset is. A hatóságok közlései alapján pedig nem tartották be a hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályokat, veszélyeztették a munkavállalók egészségét és biztonságát. A bátonyterenyei telephely ellenőrzése közben tavaly a hatóság emberei is rosszul lettek és megállapításra került az is, hogy a veszélyes oldószer szaga nem csupán kijutott a telephelyről, de eljuthatott a lakóházakig is.

A politikus hangsúlyozta, hogy hazudik a kormány akkor, amikor azt állítják, hogy az akkumulátorgyárak és más akkumulátoripari üzemek a legszigorúbb szabályozások betartása mellett működnek. A legtöbb ilyen üzemet a magyar hatóságok előzetesen nem jelentős hatásúnak minősítették és így nem is rendeltek el előzetesen környezetvédelmi engedélyezési eljárást sem. Eközben pedig a kormány százmilliárdokkal támogatta ezeket a külföldi cégeket, amelyek folyamatosan semmibe veszik a magyar jogszabályokat.

Keresztes elmondta, hogy a helyi civilekkel közösen tettek feljelentést a dél-koreai cég ügyeit illetően. A közelmúltban pedig eljutottak hozzá olyan információk, miszerint az ideiglenesen bezárt telephely működését márciusban tervezi újraindítani a cég. Ennek okán közérdekű adatigénylést nyújtott be a hatóságokhoz arra vonatkozóan, hogy a cégnek pontosan milyen feltételeknek kell megfelelnie az újraindításhoz, továbbá, hogy határidőre teljesítették-e ezeket.

Elmondta azt is, hogy a kért adatigénylésre megérkezett a kormányhivatal válasza. Ebből pedig kiderült, hogy a kiszabott határidő lejárt, a dél-koreai vállalat azonban nem teljesítette az előírt feltételeket.

Kiemelte, hogy az olyan cégeket, amelyek sorozatosan semmibe veszik a jogszabályokat, veszélyeztetik a dolgozóikat, szennyezik és tönkreteszik a természeti kincseinket, véglegesen be kell zárni, a kifizetett állami támogatásokat vissza kell velük fizettetni. Az érintett cégek vezetőinek pedig személyesen, akár a bíróságon is vállalniuk kell a felelősséget.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bő egy héttel ezelőtt az Átlátszón jelent meg az a hír, miszerint a kikért adatok alapján (Göd és a Samsung gyár légszennyezettségi adatai) 88 tonnányi mérgező, magzatkárosító oldószer kerülhetett a levegőbe. Kitért arra is, hogy bár ennek a kibocsátásnak a jelentős része 2021-ben történt, az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben idén januárban még nem voltak elérhetőek az erről szóló információk. Az OKIR rendszerébe csak azt követően került fel, hogy gödi civilek kikérték az adatokat.

Keresztes felháborítónak nevezte, hogy ilyen súlyos szennyezések után hivatalban lehet még a környezetvédelem ügyéért is felelős Lantos Csaba energiaügyi miniszter, akinek ezt követően le kell mondania.

„Mély meggyőződésünk az, hogy nem szuverenitásvédelem, ha idegen cégek profitszerzése érdekében feláldozzák a természeti kincseinket, azért fogunk küzdeni, hogy ez ne történhessen meg.” – zárta a sajtótájékoztatóját.