Február elején robbant ki a kegyelmi botrány, ami igencsak felforgatta a hazai politikai életet. Az ügynek azonban voltak vesztesei és meglepő módon nyertesei is, már ami a követőszámokat illeti a közösségi oldalakon. – írja cikkében az atv.hu

Február 10-én mondott le Novák Katalin köztársasági elnök, miután az óriási társadalmi felháborodást kiváltó kegyelmi ügybe csúnyán belebukott. A most már volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének, akit a bíróság elítélt kényszerítés miatt, mert a pedofil ügyek eltussolásában segédkezett a pedofil igazgatónak. Az ügybe még belebukott Varga Judit volt igazságügyi miniszter is, aki ellenjegyezte a kegyelmi kérelmet. Varga nem csak az igazságügyi minisztérium éléről mondott le, de az EP-listavezetésről is, és bejelentette, hogy visszavonul a közélettől. Az nagy port kavart pedofil ügyben szintén még szerepet játszó Balog Zoltán református püspök az egyházi pozíciójáról nem mondott le, csak 2024. február 16-ai Zsinat értekezletén mondott le lelkészi elnöki tisztségéről.

Ezek a változások történtek a kegyelmi ügyet követően a magyar politikusok közösségi oldalain:

Orbán Viktor Facebook-oldalán lassult a növekedési ütem, Novák Katalin népszerűsége viszont kilőtt – írja az Index. A bicskei pedofil ügy óta jóval kisebb ütemben növelte a lájkolói számát, mint az elmúlt hónapokban, tehát a kegyelmi ügy érezhetően nyomot hagyott a közösségi oldalain. 

Gyurcsány Ferenc viszont még ennél is rosszabbul járt, mert az elmúlt hónapban már néhány tucatnyit vesztett is a követőiből, és jócskán csökkent a lájkolói száma. 

Donáth Anna, a Momentum régi-új elnöke az elmúlt hónapban látványosan belehúzott a követőszerzésbe, hiszen annyi új követőt gyűjtött februárban, mint a miniszterelnök, és szépen halad a 100 ezres határ felé, amelyen a következő hetek aktív kampánya át is lökheti. 

Jakab Péter, a Nép Pártján elnöke szenvedte el talán a legnagyobb veszteséget, mert tőle több száz követő pártolt el.

Az X-en viszont Orbán Viktor a nyerő, itt a kormányfő erős nemzetközi kommunikációt folytat már hónapok óta, aminek eredményeként továbbra is masszívan növekszik az X-es követőinek száma.

Az Instagramon nem hoztak jelentős változásokat a történtek, de Orbán Viktor így is néhány ezerrel növelte a táborát, és már közel jár a 200 ezres határhoz. Jakab Péter itt is veszített, akárcsak Gyurcsány Ferenc, utóbbinál jelentős, hogy több százan követték ki. Donáth Anna viszont jelentős növekedést produkált, és hétszáz új követőt szerzett magának.

A TikTokon az elmúlt időszakban nagyot mentek a politikusok. Itt Orbán Viktor tábora nőtt a legnagyobbat, mert februárban több mint 12 ezer feliratkozót produkált Jakab Péter is szerzett magának több mint négyezer követőt. Vona Gábor, a Második Reformkor vezetője is csaknem megduplázta a követőinek számát, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarország elnöke is nagyot erősödött. Gyurcsány Ferenc, Tordai Bence (Párbeszéd) és Toroczkai László is több száz fővel erősödött. Donáth Anna alig három hét alatt ötezer fős követőtábort épített fel magának. Ezzel a TikTokon rögtön a nyolcadik legnépszerűbb magyar pártelnök lett, így akár Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökét is megelőzheti.