1924 március 5-én, Budapesten született Zakariás József olimpiai bajnok magyar labdarúgó, edző. 

„Elemi iskoláinak elvégzése után a Kábelgyárban volt szerszámkészítő inas. Tizenkét évesen kezdett a Budafoki MTE-ben futballozni, ahol bátyjai is játszottak, majd a Kábelgyár SC, a Gamma FC, a Budai Barátság SE, a Budai Munkás SE, a MATEOSZ Munkás SE, a Teherfuvar SE és a Budapesti Előre együttesei következtek. A sportélet szovjet mintára történő „szocialista átszervezésekor”, 1951-ben a Hungária körúti kék-fehérekhez került. A csapat akkor már nem MTK, hanem Bástya SE néven szerepelt, színeit is piros-fehérre változtatták, nehogy az 1948-ban megalakult Izrael Állam zászlajára emlékeztessen. A Bástya a rettegett ÁVH egyesülete lett, majd 1953-ban, Sztálin halála után a klub nevét Bp. Vörös Lobogóra változtatták és a textiles szakszervezet csapataként működött.”írja a sportal.hu

„A háború után, 1947-ben volt először A-válogatott, az Albániát legyőző (3:0) csapatban szerepelt. Átlagjátékot mutatott a tudósítás szerint, de másnap karikatúrája a Népsport címlapján szerepel. Megjegyezve: „Újonc volt az albánok ellen, de máris beleilleszkedett a nagyok játékába.”” –olvasható a Nemzeti Sport hasábjain.

„Összesen harmincötször ölthette magára a címeres mezt. 1959 és 1960 között a Szigetszentmiklósi SE edzőjeként tevékenykedett, majd 1961-től hat évig Guineában dolgozott. 1967-ben hazatért és a Medosz Erdért SE-t irányította 1971-ig.
A klasszikus Aranycsapat-tagok közül elsőként Zakariás József távozott 1971. november 22-én, alig negyvenhét évesen.” -olvasható a Puskás Akadémia oldalán.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

fotó: https://www.facebook.com/MTKBudapest