Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint már a Fidesz is támadja az akkumulátorgyarmatosítást. A kormánypárt a Sóskúti népszavazást ugyan ellehetetleníti, de Érden, ahol amúgy is lehetetlen akkumulátorgyárat építeni, maga kezdeményezi azt.

Erről Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. Aradszki András, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője és a Fidesz érdi polgármesterjelöltje kedden jelentették be, hogy népszavazást kezdeményeznek Érden „akkumulátorkérdésben”. Érden azonban az ellenzéki városvezetés több mint egy éve elfogadott egy határozatot, hogy a város nem fogad be akkumulátorgyárakat.

Mérhetetlen cinizmusnak nevezte, hogy a „Fidesz védené meg Érdet a Fidesztől”, miközben Sóskúton, ahol valós veszély van, a Fidesz és Aradszki András továbbra is hallgat. Kizárólag a sóskúti civilek tiltakozása, illetve a környékbeli települések vezetőinek összefogása tudta megakadályozni, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítsa a sóskúti akkumulátorbontót. Tetlák szerint a sóskúti lakossági fórumon a helyi polgármester mellett Aradszki is „bohócot csinált magából”, amikor gyakorlatilag elmenekültek a helyszínről.

Tetlák Örs beszélt arról is, hogy ezer nyertes pályázó a mai napig nem jutott hozzá a napelemhez egy állami programban. A programot lebonyolító állami cég ugyanis nem fizeti ki a támogatásokat a kivitelező cégeknek. Így a pályázók nem juthattak hozzá az eszközökhöz vagy azok nem lettek telepítve. Az LMP ezért írásbeli kérdést nyújtott be Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, hogy mit tesz a kormány a helyzet kezelésére, mikor juthatnak hozzá a pályázók a napelemes rendszereikhez.