Az 54 kilogrammban szereplő Lakotár Hanna győzött, az 57 kilóban induló Szűcs Szabina ugyanakkor kikapott és kiesett az olaszországi olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán.    

A csütörtöki versenynap két magyarja közül Lakotár lépett először ringbe és – a magyar szövetség tájékoztatása szerint – jó teljesítményt nyújtott a görög Aikaterini Kucogeorgopulu ellen, akire az első menetben rá is számoltak. A kőszegiek 22 éves bokszolója végig jól tartotta a távolságot és taktikusan öklözött, végül 4-0-s pontozással győzött, sikerével pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.    

A 16 közé kerülés volt a tét Szűcs Szabina első mérkőzésén is a cseh Lucie Sedlackova ellen. A vecsési öklöző több mint fél év kihagyás után a januári Bocskai emlékversenyen tért vissza, melyen jó teljesítménnyel ezüstérmet nyert. Ezúttal viszont nem volt esélye a profik között is szereplő riválisa ellen, akinek győzelmét a második menetben hirdették ki.  

Ezzel már valamennyi magyar túl van első meccsén Busto Arsizióban, ahol Lakotár, illetve Gémes Levente (71 kg) és Akilov Pylyp nyerte meg a nyitómeccsét. Szűcs mellett a nőknél Mezei Petra (50 kg), Szabó Petra (60 kg) és Nakota Veronika (75 kg), a férfiaknál pedig Szaka István (51 kg) és Bernáth István (+92 kg) elsőre kikapott, második mérkőzésén aztán Gémes is veszített és kiesett.   

Az ökölvívóknak három lehetőségük volt, illetve van az olimpiai kvótaszerzésre. Az elsőn, a tavalyi Európa Játékokon a magyarok közül ez Kovács Richárdnak (63,5 kg), illetve Hámori Lucának (66 kg) sikerült. Így már biztosan több magyar indulhat Párizsban, mint a legutóbbi, tokiói játékokon, amelyen Gálos Roland egyedül képviselte a piros-fehér-zöld színeket.    

A második kvalifikációs versenynek ad otthont Busto Arsizio. Itt a súlycsoportok többségében a legjobb négy szerez indulási jogot a nyári játékokra, azaz a kvalifikációhoz elődöntőbe kell jutni. Női 57 kilóban ugyanakkor csak kettő, női 60 kilogrammban pedig három kvóta talál gazdára.    

A harmadik, egyben utolsó esélyt a párizsi részvétel kiharcolására a bangkoki kvalifikációs verseny kínálja május végén.

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss sporthíreket, információkat.