Ma ünnepli 77. születésnapját Fenyő Miklós, a Rock’N’Roll magyarországi királya, a Hungária együttes egykori frontembere. A népszerű előadóművész 1947. március 12-én, Budapesten látta meg a Napvilágot.

Szüleivel együtt 1956 novemberében távozott az Amerikai Egyesült Államokba. Bevallása szerint nagy hatással volt rá a kinti rock’n roll zenei élet. Családja hazatérése után a tengerentúli zenei élményekből feltöltekezve előbb 1962–64 közt a Sztár zenekarban játszott. 1964-ben a Szent István parki haverokkal megalapították első saját együttesüket, Syconor néven. Ebből született 1967-ben a Hungária.

Egy évre rá, 1968-ban a Hungáriával első helyezést ért el a Ki mit tud?-on a Csavard fel a szőnyeget, Ha szól a Rock and roll, Nem bújok én többé már a subába című dalaikkal. Ezt követően megjelent 2. kislemezük (Csavard fel a szőnyeget / Rémlátomás). 1970-ben jelent meg első nagylemeze a Hungáriával közösen, Koncert a Marson címmel. A következő években azonban az akkori politikai helyzet megnehezítette a zenei érvényesülésüket, bár sikeresek voltak, több anyaguk hosszabb vagy rövidebb időre tiltólistára került.

1980-ban megalakult a rock and roll korszak zenéjét felelevenítő új Hungária Rock’N’Roll Party című albuma, melyet Erdős Péter szabadságára időzítve, nagyon gyors tempóban készítettek el. Ebből, és az egy évvel később megjelenő Hotel Mentholból is több mint 600.000 példány kelt el. 1981-ben e mellett a Limbó Hintóval nemzetközi díjat is nyertek.

Az együttes feloszlása után 1986 és 1988 között a Modern Hungáriával próbált sikereket elérni, ám annak a csapatnak a sikeressége a közelébe sem volt a korábbi Hungária-sikereknek Ezután 1994-ben szólókarrierbe kezdett. 2008-ban egy évadot vállalt a hamarosan újra induló Megasztár zsűrijében, ugyanakkor a későbbi évadokban már nem vállalta ezt a szereplést. 2009-ben elkészült az életéről készült film, a Made in Hungária.

Fenyő Miklós életében számos díjat kapott, ezek közül kiemelkedik A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, amit 2004-ben kapott meg, valamint a 2017-ben megkapott Fonogram Életmű-díj.

Idén június elsején pedig egy nagyszabású Hungária-koncerten ismét hallható lesz ő is a régi klasszikus slágerekkel! Sok sikert és Boldog születésnapot kívánunk neki!

Borítókép forrása: Femina.hu