Sulyok Tamás köztársasági elnök a mai napon kiírta a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások időpontját.

„Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök ma alaptörvényi kötelességének eleget téve kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását” – közölte a Sándor-palota.

Az első alkalommal egy időben tartott választásokra 2024. június 9-én kerül sor – jelentették be a ma 13:03 órakor közzétett közleményben.

Ennek alapján máris tudható az is, hogy április 20-án indul a választási kampány Magyarországon.

Az egy napon történő önkormányzati és Európai Parlamenti választások előzménye, hogy 2022 nyarán 140 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, amelynek értelmében összevonták a 2024-es európai parlamenti választásokat az önkormányzati választásokkal.

A választást megelőző kampányidőszak a választás napja előtt ötven nappal indul, tehát április 20-án. Az ajánlóíveket is legkorábban aznap lehet felvenni a Nemzeti Választási Irodától. A választásokhoz kapcsolódó legfontosabb határidőket az index.hu itt gyűjtötte össze

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat.