Joe Biden amerikai elnök és elődje, Donald Trump bebiztosította az elnökjelöltségét a Demokrata Párt, illetve a Republikánus Párt színeiben – írja a 24.hu. Novemberben tehát jöhet a „visszavágó”, hiszen 2020-ban is ők ketten mérkőztek meg az elnökségért.

Ezzel persze nem történt nagy meglepetés, hiszen a közvélemény már régóta tényként kezelte, hogy az előző két elnök újra összecsap. Ezt erősítette meg a múlt heti szuperkedd is, amikor Trump több államban is elsöprő sikert aratott az előválasztásokon. Kedden vált ugyanakkor biztossá, hogy a két jelölt elegendő delegáltat tudhat maga mellett ahhoz, hogy a nyáron zajló jelölőgyűléseken nekik szavazzanak bizalmat.

A delegáltakat az előválasztáson szerzett szavazatok alapján, arányosan osztják szét. Bidennek 1968 küldött támogatására van szüksége, Trumpnak pedig 1215-re. A hivatalban lévő elnök ezt Georgiában, míg Donald Trump Washington államban szerezte meg.

A szokásjog alapján a hivatalban lévő elnök újraindulása csak formalitás. Joe Biden kihívója egy országosan kevéssé ismert kongresszusi képviselő, Dean Phillips és egy kaliforniai írónő, Marianne Williamson volt. Trump egyetlen érdemi kihívója, Nikki Haley pedig összességében elég sima vereséget szenvedett.