„2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak. Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is. A deregulációs munkacsoporttal folyamatosan dolgozunk azon, hogy leszámoljunk a felesleges bürokráciával és segítsük az emberek mindennapi életét. A munka folytatódik, hamarosan újabb eredményekről fogok beszámolni.” – olvasható Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

Az intézkedés közelgő bevezetését már sejteni lehetett, hiszen a kormány honlapjára felkerült egy törvénytervezet, amelynek a kiegészítése utalt a lehetőségre, A hírt akkor az Igazságügyi Minisztérium is megerősítette, hogy a jövő ősszel induló tanévtől valóban igénybe vehető lesz majd az ingyenesen megszerezhető jogosítvány beszerzésének a támogatása, de a pontos részleteken még dolgoznak.

A kormány egyébként eddig is támogatta a 20 év alatti fiatalok jogsiszerzését, utólag lehetett 25 ezer forintot visszaigényelni az Államkincstárnál a tanfolyam és a vizsga díjából. Ez ugyanakkor az utóbbi években nem sokat segített, hiszen a KSH adatai szerint 2022 végére már 305 ezer forintba került a jogosítvány megszerzése, de igazából a félmillió forintot is meghaladja az összeg, amit el kell költeniük a tanulóknak a B kategóriás jogosítvány megszerzésére. Ahogy korábban írtuk, 30-40 százalékkal esett vissza a tanulók száma az autósiskolákban 2022 előző időszakához viszonyítva, aminek hátterében alighanem a jelentős áremelkedés áll. Egy B kategóriás jogosítvány jelenleg legalább félmillió forintba kerül. – írja a Telex.

A bahir.hu a hónap elején adott hírt például arról, hogy március 1-től ingyenes sofőrtanfolyamot biztosít a kormány azoknak, akik szeretnének elhelyezkedni a szállítmányozásban. A magyar kormány program népszerűsítése céljából a Facebook-oldalán is meghirdette, hogy teherautóra, kamionra, buszra is lehet majd jogosítványt szerezni így, valamint a GKI-igazolvány költségeit is átvállalják. A feltétel legalább kétéves B kategóriás (személyautós) jogsi, egészségi alkalmasság és PÁV-határozat.