Ezen a márciusi hosszú hétvégén aki szakított időt a feltöltődésre, kirándulásra, mozgásra a friss levegőn, és mindezt összekötötte finom erdei növények gyűjtésével, az biztosan szedett egy óriási csokor eredi ibolyát is. Az ibolyát mindenki ismeri, és felismeri, de most nézzük, hogy a szépsége és az utolérhetetlen illata mellett még mivel is tud meglepni bennünket.

Napjainkra egyre többen fedezik fel az ibolya jótékony gyógyító hatásait. Sőt, pakisztáni tudósok kísérleteikkel bebizonyították, hogy az illatos ibolya gyulladásgátló hatásával csökkenti a mandulagyulladás és a mandula körüli tályog megjelenését. A kutatás bebizonyította, hogy amennyiben az ibolya főzetét antibiotikumokkal és antihisztaminnal együtt alkalmazzák, megelőzhetjük vele a gyulladások ismételt megjelenését. Iráni kutatók pedig az illatos ibolya köhögéscsillapító tulajdonságát vizsgálták. Kiderítették, hogy az időszakos asztmában szenvedő gyerekeknél az ibolyából készült szirup, kiegészítő szerként alkalmazva, segíti a köhögés enyhítését.

Néhány információ arról, hogy mi mindenre van jó hatással az illatos ibolya fogyasztása:

Az ibolya gyógyhatását a nagy mennyiségű flavonoidoknak, tanninoknak és az E-vitaminnak köszönheti. Különösen a lila színekben pompázó gazdag antioxidánsban, és gyulladás gátló antocianinokban. Reumás panaszok és túlzott gyomorsav esetén is segítségünkre lehet, elpusztítja a káros baktériumok, vírusok, hatásos a HIV-vírus ellen, és egyes gombák ellen. Az ibolya hatóanyagainak kombinációja gyógyítja a különféle bőrbetegségeket, elsősorban a pikkelysömört, az ekcémát és a pattanásokat, tehát nagyon jó a bőrproblémákra. Kozmetikai ipar is kedveli, mert szilikát-tartalma lágyítja, hidratálja a bőrt, megelőzi, sőt eltüntetni a ráncokat.

Kellemes, csodás illata mellett az ibolya enyhe víz- és hashajtó, így fogyókúrázók, és a méregtelenítő kúrák kiegészítője. A máj és a vese működésére ösztönzően hat, felgyorsítva a méreganyagok kiürülését. A virágok szalicilsavat és illóolajakat is tartalmaznak, levelei bővelkednek glikozidákban, és szaponinokban. Az ibolya leveleinek főzete kiváló izzasztó, lázcsillapító és hurutoldó, hatékonyan enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, valamint csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel szabályozza a vérnyomást, az ibolya egyes szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmas lehet. Virágának forrázata alkalmazható a szemgyulladásra, olaja megszabadítja a csecsemőket a koszmótól.

Az ibolya teája kiváló asztma és köhögés elleni szer, és tisztítja a vért. C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszerünket. A túlterhelt emésztőrendszer miatt jelentkező kellemetlen tüneteket fertőtlenítő hatásával gyógyítja, csillapítja.

A csodaszép Sissi császárnénak köszönhetően ismerjük, hogy az ibolya gyógyhatása mellett egy igazi csemege. Kandírozva édességként, fagylaltban, különlegesen ízletes. Előszeretettel használja a gasztronómia ehető díszítőelemként. Teaként, szörpként és olajként használva, vagy akár húsok ízesítőjeként is megállja a helyét, ráadásul gyógyhatásai többségét feldolgozva is megtartja.

Ibolya tea készítése:

2 dl lobogva forró vizet öntsünk egy csészébe, szórjunk bele két csapott teáskanál friss ibolya virágot, lefedve legalább 5 percig áztassunk, de semmiképpen, ne tovább, mint 10 perc. Leszűrés után kortyolgassuk el még melegen. Ízesítés nélkül is különleges aromát tapasztalhatunk az ibolya tea fogyasztásakor.

Aki viszont szeretné az ibolya aromáját eltenni télire, annak itt az ibolyaszörp recept:

1 liter víz és 1 kg cukor felforralva, kihűlés után 25 dkg virágot és citromsavat vagy karikázott citromot tegyünk hozzá. 1 napig hagyjuk állni, majd melegítsük vissza úgy 60-70 fokra, és már mehet is az üvegekbe. Friss fogyasztásra hűtőben tároljuk, vagy késhegynyi tartósítóval eltehetjük télire. Ebből a mennyiségből 2 üveg szörpöt kapunk, amit ízlés szerinti hígítással fogyasztunk.

A bahir.hu oldalán folyamatosan találnak friss híreket, információkat.