Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója szerint Orbán Viktor azt kérte, hogy rokona befektethessen a multinacionális cégbe. Működésüket át kellett szervezni, hogy megvédjék vagyonukat. – olvasható az rtl.hu ma délelőtti írásában.

A lap cikkében arról ír, hogy a Lebensmittel Zeitung osztrák élelmiszeripari szaklapban jelent meg arról írás a múlt héten, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egyik rokonának kért részesedést a SPAR magyarországi leányvállalatából.

A magyar miniszterelnök kéréséről az ausztriai Spar vezérigazgatója, Hans Reisch több osztrák lapnak is beszélt, és a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét ennek kapcsán aztán villámgyorsan Svájcba helyezték át.

A Spar már eddig is az utóbbi időkben kivetett különadók miatt az Európai Bizottsághoz fordult. A cég panaszára a magyar kormány úgy reagált, hogy a különadókat jogszerűnek találta az Unió Bírósága, minden más állítást pedig alaptalannak tartanak. Erről egy korábbi híradásában az RTL Híradó is beszámolt. 

Most Lukács László, a Jobbik- Konzervatívok alelnöke Facebookon jelentette be, hogy feljelentést tett az ügyben. A politikus így összegzett:

„A cég osztrák vezetője arról nyilatkozott, hogy maga a miniszterelnök győzködte őt, hogy adja el a céget a miniszterelnök rokonának. Ez nyilván nem történt meg, így jöttek a különadók a cégre. És feltehetően jön még majd más is, hiszen a miniszterelnök a 3000 napnál is régebb óta tartó rendeleti kormányzásával lényegében bármit megtehet.”

Hozzátette: az állami forrásokat nem arra kell felhasználni, hogy a sógoroktól a vejkónak vegyen az állam céget, hanem arra, hogy a legkisebb vállalkozások úgy és olyan támogatást kapjanak, hogy eredményesen helyt tudjanak állni a kiskereskedelemben. 

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss híreket, információkat.