A Magyar Gyermekmentő Alapítván (MGYA) pécsi egysége egy kisfiút látott el, aki bottal a kezében futkározott kirándulás közben, amikor elesett. A fadarab sajnos súlyos sérülést okozott az egyik szemén. – olvasható a Magyar Gyermekmentő Alapítván Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) egy olyan közhasznú alapítvány, amely a korszerű gyermek-mentőellátás hazai elterjesztésén fáradozik. Az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) szoros együttműködésben Gyermek Mentőorvosi Kocsikat (Gyermek MOK) üzemeltetnek. Az alapítvány indította útjára az ország első Gyermek Mentőorvosi Kocsiját 2005-ben. Több korszerű mentési eszközt, műszer használatát, eljárást vezettek be Magyarországon.

Az Alapítványt gyermekintenzíves szakorvosok és szakápolók hívták életre és működtetik mindennapi gyógyító munkájuk mellett.

A Gyermek MOK-ok a gyermekintenzív osztályok meghosszabbított karjai. Személyautóval szakorvost, szakápolót és teljes méretválasztékú rohamfelszerelést juttatnak a bajbajutott gyermek feltalálási helyére. A MOK nem szállít beteget, feladata a súlyos, életveszélyes állapotú gyermek vitális paramétereinek stabilizálása. A MOK rendszerben személyautóval végzik a mentést, amely gyorsabban mozgatható, az orvosok szaktudása jobban kihasználható és költségkímélőbb megoldást jelent, mint a hagyományos rohamkocsik bevetése.

A Gyermek MOK-ok kórházhoz rendeltek. Az intézeten belüli riasztási rendszer biztosítja a személyzet szabadidejének szakirányú kihasználását, a folytonos betegkövetést, gördülékeny betegátadást, azonos szakmai szemléletet.

A Mentőorvosi autókat a 112-es telefonszámra beérkezett hívások alapján az OMSZ irányítja.

Az Alapítvány oktatási tevékenységet is végez. Nagy hangsúlyt fektetnek a baleset-megelőzés, elsősegélynyújtás ismereteinek minél szélesebb körben való terjesztésére. Rendszeresen tartanak országszerte ingyenesen elérhető képzéseket laikusoknak és szakdolgozóknak.

Az elmúlt 18 év során több mint 40 000 súlyos állapotú gyermeket részesítettek korszerű mentőellátásban, 45 000 laikust oktattak megelőzésre, sürgősségi ellátásra. Jelen voltak Győrtől a Balatonon át a Pilis-hegységig közúti baleseteknél, ikerszülésnél, újraélesztésnél, mérgezéseknél, fulladó, görcsölő, eszméletlen gyermekeknél.

Állami támogatásban nem részesülnek, adományokból, pályázatok útján elnyert támogatásokból valósítják meg céljainkat.

Kérjük, támogassa Alapítványunkat, hogy a jövőben is biztosítani tudjuk a korszerű felszerelést, szakmai tudást az erre rászoruló gyermekeknek.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat.