75 éves korában meghalt Gyenesei István egykori országgyűlési képviselő, a Somogyért Egyesület elnöke, aki Gyurcsány Ferenc kormányában önkormányzati miniszter is volt.

„Dr. Gyenesei István életének 76. évében, türelemmel viselt, súlyos betegség után megtért a Teremtőhöz. Gyenesei István örökmozgó volt. Alkotott és küzdött. Alkotott, hogy Somogy és Magyarország boldogabb legyen, és küzdött, hogy a dolgok jóra forduljanak. Küzdött akkor is, amikor az esélyek nem mellette szóltak.” – írták a Facebook-oldalon.

Gyenesei István 1948. április 1-jén született Kaposváron. 1972-ben a gödöllői egyetemen szerzett diplomát, tíz évre rá gazdaságtudományi doktorátust tett. 1993-ban elvégezte az ELTE politológia szakát. A hetvenes években az MSZMP Somogy megyei és központi apparátusában dolgozott. 1986-tól a Somogy Megyei Tanács, 1990-től a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt. Utóbbi tisztséget (az 1994 és 1998 közötti időszakot leszámítva) 2006-ig betöltötte. 2006-ban – egyetlen – független képviselőként jutott a parlamentbe. Gyurcsány Ferenc 2008. május 15-től nevezte ki önkormányzati miniszternek, a posztot csaknem egy évig töltötte be. A 2010-es választáson is indult, de vereséget szenvedett.

A 2010-es években már főleg csak a megyei politikában volt aktív, és egyre többet foglalkozott pálinkafőzéssel, el is nyerte a Magyarország legeredményesebb magán pálinkafőzőjének járó címet is.

A bahir.hu oldalán folyamatosan nyomon követheti a napi friss híreket, információkat: