A KSH a 2023-as, rekorder magyar infláció összetevőinek alakulásáról a múlt héten érdekes adatokat tett közzé. A grafikongyűjteményből jól kiolvasható, hogy Magyarországon egyes területeket hogyan érintett a drágulás, illetve, hogy melyik szolgáltatásoknak az ára nőtt az egekbe, vagy éppen hogyan hatott például az árstop kivezetése egy-egy érintett termékköre.

Kép forrása: ksh.hu

Az összesített adatból látszik, hogyan ért fel nagyon meredeken a csúcsra a fogyasztói árak növekedése, majd hogyan kezdett ugyanilyen sebesen hanyatlani. Ez persze továbbra sem árcsökkenést, csak fékezett ütemű drágulást jelent, a pénzromlás még most, 2024 elején is 3,7 százalékon áll a legfrissebb adat szerint. Ráadásul van rá esély, hogy ismét élénkülni fog. – írja cikkében a telex.hu.

A pénztárcánkat leginkább érintő, és egyben az inflációhoz is leginkább hozzájáruló termékeknél nem nagy meglepetés az élelmiszerek és a háztartási energia kimagasló emelkedése. Viszont amin tudnánk spórolni, vagyis a ruházati termékek emelkedése messze az átlag alatt drágult.

Az érdemlegesen leginkább az élelmiszerek tekintetében bevezetett árstop sokáig mesterségesen fogta vissza a drágulást, viszont az elemzők szerint ezzel összességében hozzájárult például ahhoz, hogy a cégek más termékeiket drágábban áruljanak, így ezeken próbálják visszanyerni az árstop okozta mínuszt. Tehát elmondható, hogy összességében ez a rendelkezés valójában tovább erősítette az inflációt.

Jól mutatja ezt az is, hogy a fék kivezetése után mindenki felkészült arra, hogy majd az árstopos élelmiszer azonnal és durván fog drágulni, viszont ehhez képest elmondható, hogy egyáltalán nem minden élelmiszert érintett ugyanúgy az intézkedés. Aki rendszeresen vásárol, az észrevette például, hogy miközben a kristálycukor ára azonnal a magasba ugrott, addig a tojás még olcsóbb is lett.

2023. novemberében a bahir.hu is megírta, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter a KSH adatait értékelve megállapította, hogy a háború, a szankciók és a multik árspekulációja az egekbe lökte az inflációt, amely olyan mértéket ért el, amely túlmutatott a jegybank eszköztárán – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-vel.    

Hangsúlyozták, a családok, a munkahelyek és a gazdaság megvédése érdekében ezért a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét.

Orbán Viktor miniszterelnök: „világos célt tűzött ki a kormány elé: először le kell törni, majd 2023 végéig egy számjegyűre kell csökkenteni az inflációt” – áll az mti.hu-nak leadott közleményben.   

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss közérdekű híreket, információkat.