Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a végrehajtandó szabadságvesztésért és eltérő minősítésért bejelentett ügyészi fellebbezést fenntartotta. Egy orvos engedély nélkül, pénzért végzett ingyenes ultrahangos vizsgálatot a magánpraxisában kezelt betegein. Az asszisztense a pénzek átvételében segédkezett.

Az ítélet szerint a zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos a magánrendelését a kórházban nyújtott állami finanszírozású egészségügyi szolgáltatással egészítette ki. Ott engedély nélkül – alkalmanként 15.000 forintért – végzett egyébként ingyenes ultrahangos vizsgálatot a magánpraxisában is kezelt betegein. Az ügyletek lebonyolításában, és a pénzek átvételében az asszisztense nyújtott segítséget.

A Zala Vármegyei Főügyészség a főorvost és társát az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádolta.

A Zalaegerszegi Törvényszék a főorvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, és halmazati büntetésként 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre, 10 millió forint pénzbüntetésre és 5 év orvosi foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. Az asszisztensét, mint bűnsegédet a bíróság halmazati büntetésül 1 év szabadságvesztés büntetésre ítélte azzal, hogy annak végrehajtását 2 év próbaidőre függesztette fel.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére eltérő minősítésért, a főorvos esetében súlyosításért fellebbezett. A vádlott és védője enyhítésért, a pénzbüntetés mérsékléséért, és kizárólag a szülész-nőgyógyász szakorvoslás foglalkozás történő eltiltás érdekében fellebbeztek.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta azzal, hogy mindkét vádlott cselekménye bűnszövetségben elkövetettnek is minősül.

Forrás: ügyészség.hu

További tartalmak itt!