Nem halogatható tovább a valódi béremelés a felsőoktatásban – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.    

A politikus úgy fogalmazott: jogos a felsőoktatási dolgozók azon követelése, hogy emeljék meg az állami egyetemek munkatársainak bérét.    

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány „magára hagyta” a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.     

„Nem valósult meg a 2020-ban beígért életpályamodell, a bérek reálértéke pedig 40 százalékkal csökkent az elmúlt két esztendőben” – mondta, hozzátéve: tavaly rekordmagasságú volt az infláció, ám azt ebben az ágazatban nem ellentételezte a kormány.    

Megjegyezte továbbá, hogy munkajogi értelemben visszalépést jelent a kutatóknak, hogy „elvették tőlük” a közalkalmazotti státuszt.    

A felsőoktatás tartópillére a tudásalapú társadalomnak – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, aki szerint a kormány az akkumulátorgyáraktól, az összeszerelő-üzemektől és a külföldi munkavállalóktól várja az ország felemelkedését.     Ez azonban hamis kép – mondta, hangsúlyozva: a valódi felemelkedést „kizárólag a tudás, az értékteremtés a kutatás-fejlesztés” jelenti.

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss közéleti híreket, információkat.