Keresztes László Lóránt, pécsi országgyűlési képviselő közösségi oldalán megosztott bejegyzésében bírálta Szijjártó Péter külügyminisztert, mivel a tárcavezető Oroszországban tárgyalt a Roszatom vezérével a Paks 2 projekt ügyében, mindezt a nyilvánosság kizárásával.

A nukleáris energia két „piszkos vége” érinti Pécs térségét – írja Keresztes. Egyik oldalon a Megyek nyugati térségében a kormány szándéka szerint atomtetetőt akarnak létesíteni. Ezzel kapcsolatban a lehetséges helyszín kutatása sok éve folyamatban van, ráadásul Orbán Viktor 2015-ös ígéretével ellentétében nem kérdezték meg a helyben élőket erről. Viszont a múlt év végén egy parlamenti döntéssel megerősítették az elköteleződést, hogy folytatódjon a „mélygeológiai tároló” projektje, a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére – tette hozzá a pécsi képviselő.

Keresztes felhívta a figyelmet az atomtemető mellett az atomenergia másik piszkos végére, az uránbányászatra is. Ennek jelentősége Pécs szempontjából abban rejlik, hogy a Kormányhivatalnál folyamatban van egy magáncég előzetes engedélyezési eljárása, ami mögött távlati célként újabb uránbánya nyitása szerepel, amely során a város lakott területei alatt folytatnának bányászati tevékenységet. Ráadásul Orbán Viktor bő egy évvel ezelőtt egy Kormányinfón arra is utalt, hogy van uránvagyonunk, amit fűtőelemekért fel lehetne ajánlani. Azonban a kormány a miniszterelnök kijelentése óta titkolja, hogy milyen szándékaik vannak és esetleges tárgyalások vannak-e a kijelentés mögött.

Pécs és térsége nem akar atomtemetőt, és nem akar környezetpusztító, veszélyes uránbányát sem, ami pusztán gazdasági szempontból vizsgálva is hatalmas károkat okozna – tette hozzá Keresztes Lóránt. A pécsi képviselő két kérdéssel zárta a posztját, amit el fog juttatni hivatalos formában Szijjártóhoz, a Fidesz pécsi polgármester-jelöltjéhez, illetve Hoppál Péterhez és Nagy Csabához az érintett térségek kormánypárti képviselőihez:

Tudomásul veszi ezt végre a kormány, és hajlandóak meghozni azokat a döntéseket, melyek által

– utasítást adnak a szakembereknek, hogy NE Pécs térségében, egy nagyvárosi agglomeráció területén kutassák az atomtemető lehetséges helyszínét, illetve

– kimondják, hogy soha nem valósulhat meg a Pécs lakott területei alá „álmodott” uránbánya?

Keresztes azt is leírta, hogy ezekről a kérdésekről pécsiek ezreit is megkérdezi, valamint hozzátette:

„készen állunk arra, hogy – ahogy a baloldali kormányok, és Pécs akkori baloldali városvezetésével szemben, a Tubesre tervezett radar ügyében is   közösen megtettük – megvédjük városunk és a térség érdekeit!”

A teljes bejegyzést itt olvashatják: