Ma délelőtt megtörtént a Diána tér zöldterületeinek felújításához kapcsolódó sajtónyilvános projektzáró esemény. A Schmuck Roland, a terület önkormányzati képviselője, Jedlicska Zsófia, a Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. ügyvezetője, valamint Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója bemutatták a projekt eredményeit. Majd egy zöld és klímatudatos akció keretén belül tavaszi virágokat és egy klímatudatosságra ösztönző kisokost osztottak ki a Kertvárosiaknak.

A Diána tér és környezete Pécs egyik legforgalmasabb közterülete, de állapota jelentősen leromlott, technológiai megújítást igényel, így a terület fejlesztése építészeti és városfejlesztési kulcskérdés. A tér jelentős megújuláson esett át, például ültettek 1000 darab cserjét, illetve mosdót és padokat is telepítettek. Egy közel 31 négyzetméteres nettó hasznos alapterületű pavilont is építettek,aminek tetőszerkezetére napelem rendszert telepítettek az energiahatékonyság növelése céljából. Rendezték és fejlesztették a meglévő kutyafuttatót, illetve a játszóteret is.

A piac területének épületállományát az európai uniós beruházást megelőzően korszerűtlen könnyűszerkezetes építmények, acélvázas pavilonok jelentették. A piac átalakítása lehetőséget adott arra, hogy újabb és vonzóbb árusítóhelyek jöhessenek létre, amelyek kellemesebb vásárlási élményt nyújtanak a vásárlók számára is.

A piac felújításának gazdasági szempontból is pozitív hatásai lesznek. A megújulás lehetőséget nyújt a helyi vállalkozásoknak és árusoknak, hogy fejlődjenek és növekedjenek. Az új, vonzóbb környezet növeli a forgalmat, ez pedig közvetetten támogatja a helyi gazdaságot is. Végül, de nem utolsósorban a felújított piac nemcsak vásárlási lehetőséget (pl. tematikus piaci napok) kínál, hanem közösségi központként is szolgálhat.