Csütörtökön kora reggel érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ököritófülpösön, a Kossuth Lajos utcában lévő idősek otthonában tűz keletkezett. – olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos oldalának közleményében.

Öt járművel tizenkilenc tűzoltó vonult a helyszínre. Az egyszintes épületben huszonöt lakó és két ápoló tartózkodott. Az épületet egy ember kivételével mindenki elhagyta, négy idős lakót a tűzoltók mentettek ki.

Egy mozgáskorlátozott férfi holttestét az egyik szobában, az ágyon találták meg.

Az ágy és a mellette lévő kerekesszék égett összesen két négyzetméteren. A tüzet egy ott dolgozó kezdte oltani egy porral oltó tűzoltó készülékkel az ablakon keresztül, a még izzó részeket a tűzoltók hűtötték vissza. Az eset során összesen huszonhatan szenvedtek füstmérgezést. A tűzoltók hőkamerával átvizsgálták, majd átszellőztették az épületet.  

A tüzet feltehetően ágyban dohányzás okozta, azonban a pontos keletkezési körülmények feltárása érdekében tűzvizsgálat indul.

Egy nap híján száztizennégy éve ugyanezen a településen volt Magyarország legnagyobb tűzvésze. 1910. március 27-én gyulladt rá egy csűr a húsvéti bálozókra. Háromszáztizenkét ember vesztette életét a szerencsétlenségben és kilencvenkilencen sérültek meg.

Az esetről bővebben a Katasztrófavédelem 2020. áprilisi elektronikus kiadványának 22. oldalán olvashatnak.

A bahir.hu oldalán folyamatosan olvashat friss híreket, információkat.