Az elmúlt hetekben bejárta a hazai sajtót is egy döbbenetes hír, ami mégsem kavarta fel túlzottan az úgynevezett állóvizet. Ez a hír arról szólt, hogy egy svájci levegőminőség ellenőrzéssel foglalkozó szervezet (IQAir) egy lesújtó adatokat tartalmazó jelentést közölt a légszennyezettségről.

Elkeserítő adatok

A jelentésből kiderült, hogy 134 megvizsgált ország közül csupán hét (jól látják, ez nem elírás, sajnos) ország tud megfelelni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványainak a levegőminőség tekintetében. Bár gondolom már sejtik, hogy hazánk nincs a hét ország között, azért álljon itt a sajnálatos módon rendkívül rövid lista:

  • Ausztrália
  • Észtország
  • Finnország
  • Grenada
  • Izland
  • Mauritius
  • Új-Zéland

A Guardian beszámolójában a felsorolt hét ország mellett a legrosszabb helyzetben lévőket is megemlítik. Az úgynevezett PM2,5 koncentrációja (egészségügyi gondokat kifejtő apró részecskék, ipar és járművek általi kibocsátás) Pakisztán esetében a WHO standardjának tizennégyszerese.

Megoldásra váró probléma az EU-ban és hazánkban is

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) felmérései és adatai sem kecsegtetnek sokkal szívderítőbb számokkal sajnos. Egy 2020-as becslésük alapján az Európai Unióban legalább 238 ezer korai haláleset köthető a légszennyezéshez. Egészen konkrétan az EEA is a már említett PM2,5 koncentrációra hivatkozik.

Saját bőrünkön is tapasztalhatjuk a problémát. Számos olyan terület található Magyarországon, ahol évről-évre visszatérő probléma a légszennyezés mértéke, ami bizonyos esetekben már komoly egészségügyi kockázatokat is hordoz magában. Természetesen ezek közé elsősorban a nagyvárosok tartoznak, ahol rengeteg belsőégésű motorral szerelt jármű közlekedik folyamatosan. De vannak olyan vidéki térségek is, ahol a nem megfelelő anyagokkal történő fűtés, ezek égetése okoz az év bizonyos időszakában súlyos problémákat és kockázatokat.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja aktívan foglalkozik a légszennyezettség kérdésével. Egy 2021-es közleményükben, amelyben az Európai Bíróság ítéletére hivatkoznak, olyan súlyos dolgokat írtak le, amelyek sajnos Pécset is érintették/érintik. Így fogalmazott akkor a párt:

„Az Európai Bíróság mai ítéletében megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette az uniós levegőminőségi kötelezettségeit. Az ország három régiójában – Budapest és Pécs térségében, valamint a Sajó-völgyben – a szálló por (PM10) koncentrációja éveken keresztül rendszeresen meghaladta a napi határértékeket. Az unió egy évben legfeljebb 35 határérték feletti napot engedélyez, ezekben a térségekben viszont 70-90 napon keresztül volt rendkívül egészségtelen a levegő.”

Természetesen ferdítés lenne azt állítani, hogy a légszennyezésért csak és kizárólag a közlekedésben résztvevő járművek kibocsátási értékei felelnek. Amíg vannak olyan ipari szereplők, akik a legalapvetőbb előírások betartása nélkül működnek, addig nem beszélhetünk valódi megoldásokról sem. Ezt a helyzetet pedig tovább rontják azok az országok, amelyek a nem megfelelő szabályozásokkal és iparpolitikai döntéseikkel növelik a bolygó légszennyezettségének mértékét.

Ezekről a témákról korábban itt írtunk: