Holnap húsvét vasárnapja lesz, melynek egyik szimbóluma a hímes tojás

Holnap húsvét vasárnapja lesz, melynek egyik szimbóluma a hímes tojás. Bizonyára sokan sütik már a húsvéti kalácsot, főzik a sonkát és a tojást az ünnepi asztalra. Húsvét hétfő a locsolkodás napja, amikor a lányok és asszonyok várják a locsolókat, akik a hímes tojásért cserébe meglocsolják őket. A fiúk locsolóverset szavalva kérnek engedélyt arra, hogy kölnivel, vagy vízzel, sőt esetleg szódával megöntözhessék a lányokat. A lányok a húsvét előtti napokban tojást festenek vagy hímeznek. Rengeteg lehetőség, módszer kínálkozik a tojások megfestésére. Lehetőségünk van tojásfestéket, matricákat vásárolni, de ma már készre festett főtt tojásokat s árusítanak a boltok. A piacokon, termelői piacokon óriási választék van hímes tojásokból. Léteznek hagyományos, gicázott tojások, vagy kifújt tojások. Melyeket úgy készítenek, hogy méhviasszal, vagy gyertyaviasszal egy apró eszköz segítségével megmintáznak, majd hagymahéjban megfőznek. Vagy ha már főtt tojást használnak akkor különféle festékekbe teszik, ezzel megadva a kívánt színt. Rengeteg ötletet, mint, módszert találhatunk az interneten is.

De nem csak tojást használnak, hanem van lehetőség fából, műanyagból, vagy hungarocellből készült alapokat is vásárolni. Így akinek nem jut ideje a hímezésre előveheti a tavalyi díszeket, vagy beszerezheti a boltokból.

De nem csak viasszal mintázott hímes tojást lehet készíteni, hanem rátéteset is. Amit úgy tudunk elkészíteni, hogy szedünk szép formájú leveleket, virágokat és egy harisnya segítségével szorosan ráerősítjük a tojásra. Majd cérnával rákötjük és ezután mehet is a tojásfestékbe, vagy a hagymahéjba. Azonban nem csak leveleket, virágokat, hanem kivágott mintákat is ráerősíthetünk a tojásokra és ugyanezzel a módszerrel meg tudjuk festeni őket. Illetve a már megfestett tojásba karcolhatjuk is a mintákat.

Zengővárkonyba is érdemes ellátogatni

Korábban megírtuk, hogy virágvasárnap és húsvéthétfő között folyamatosan látogatható a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteménye. Mely a Szalma-kincs-tár gyűjteménye és a zengővárkonyi tájház.
    A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg. A gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.
    Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.
    A múzeumot évente több mint tízezren keresik fel; Magyarország mellett számos európai országból. Valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója az intézménynek.
    A Míves Tojás Múzeummal és a húsvétváró programokkal, valamint az országos ifjúsági tojásfestő verseny részleteivel kapcsolatban további információk olvashatók a tojasmuzeum.hu honlapon és a Míves Tojás Múzeum Zengővárkony Facebook-oldalon.