Érdemes ellátogatnia a Mánfai Árpád-kori templomhoz.

Ha valaki kirándul Baranyában és teszi ezt akár autóval, akár gyalogosan, mindenképpen érdemes ellátogatnia a Mánfai Árpád-kori templomhoz.

A Mánfai Árpád-kori templom egy dombon áll, mellette, több száz éves ezüsthársak. Az építmény Mánfa külterületén található, a 66-os úton Mánfa irányából Sásd felé haladva. Az út bal oldalán lehet bekanyarodni a kanyargós földes útra, ahol büszkén magasodik a Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt épület.

Az építése valószínűleg Szent Istvánhoz kötődik, aki elrendelte, hogy minden 10 falu építsen egy templomot. Ezért a mai Mánfa község település táblájától mintegy másfél kilométerre, a 11. és a 12. század fordulóján templomot építettek. Valószínűleg, korábban a templom körül házak voltak. A legenda szerint, a menekülő Szent István király táltos lova lábnyomán épült, mint az oroszlói régi templom.

A templom saját legendája szerint, az épületet láthatatlanná tette az elburjánzott növényzet. És egy pásztor találta meg, mert bika szarva beleakadt a harangkötélbe és ahogyan az állat megpróbálta kiszabadítani magát, erőteljesen kongatta a harangot. A templomot az 1700-as években restaurálták.

Valószínűleg az épület nem pontosan így nézett ki, a mai formája vélhetően három időszakban alakult ki. Először a K-Ny-i fekvésű román stílusú, Árpád-kori plébániatemplom. Ehhez építettek a Ny-i részen egy négy emeletes tornyot. Innen maradtak meg a bolthajtásos ablakok és a bélletes kapu, mely a hajó déli falán található. A 13.században átépítették és bővítették, majd a 14.században É-on hozzátoldottak 3 métert és akkor kapta gótikus stílusú bejáratát és ablakát is. Északi falainál gótikus pillérek találhatóak és egy kőből épített kerítés veszi körül. A történészek valószínűnek tartják, hogy a tatárjárás idején fölégették. A 18-19.században sekrestyét építettek hozzá és a torony ajtaját is befalazták.

A templom belső falai fehérek, padlózata piros téglákból áll. Akusztikája kiváló, számos hangversenyt tartottak már itt az elmúlt évtizedekben. „Kulcsos templomként” működik, ami azt jelenti, hogy nincs állandó nyitva tartása, de a kulcs a megjelölt helyeken átvehető, illetve előre egyeztetett időpontokban megtekinthető.

A templom állapota fokozatosan romlik, remélhetőleg a felújítására előbb-utóbb sor kerül.