Szombat délután érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a mentőszolgálat szén-monoxid-jelzője jelzett egy Komárom-Esztergom vármegyei házban. Ács külterületén, a Tejhegyen egy ötvenhat négyzetméteres, kétszintes hétvégi ház alsó szintjén, a fürdőszobában követelte egy idős nő életét a mérgező gáz. – olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos oldalán.

A tűzoltók a fürdőszobában szellőztetést követően, nyitott ablakok mellett is ki tudták mutatni a szén-monoxidot. Egy gázpalackról működő, nyílt égésterű vízmelegítő volt a mérgező gáz forrása. Azért keletkezhetett szén-monoxid, mert a nyílt lánggal működő készülék környezetében nem volt elegendő oxigén.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt tértben nyílt láng ég és nem biztosított a levegő-utánpótlás. 

A hasonló esetek megelőzése érdekében minden nyílt lánggal működő fűtő-, főző- és vízmelegítő eszköz közelébe érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni.

Fontos, hogy megfogadják a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tanácsait:

A tragédiák megelőzésének legjobb módja, ha néhány feladatot el kell végzünk, hogy megelőzzük a tűz kialakulását, megvédjük magunkat, családunkat és a  tulajdonunkat a tűz veszélyeitől. 

Füstjelzők:

  • Vásároljunk egy megbízhatóan működő füstérzékelőt (tűz jelzésére), CO érzékelőt (gázkazán hibájának  jelzésére). A jól működő érzékelők időben jeleznek, ha füstöt, égésterméket érzékelnek a helyiség  levegőjében.
  • Helyezzünk el minden használati szinten legalább egy érzékelőt. A hálószobákba és azokba a helyiségekbe,  ahol nyílt lánggal üzemelő fűtő vagy főzőberendezés van, külön-külön szereltessünk be. Az érkélőket a  mennyezetre vagy attól maximum 40 cm-re tegyük.
  • Minden hónapban teszteljük le a füstérzékelőt, és évente cseréljük újakra az elemeket. Tíz év elteltével  vásároljunk újabb, modernebb érzékelőt.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss híreket, információkat Baranyán túlról is.