A hobbikertekben húsvét után indulnak a munkák. Becslések szerint a piaci szereplők évente 20 millió színes tasakos kiskerti vetőmagot értékesítenek, mintegy 5 milliárd forint értékben. De mennyiségük évente 3-6 százalékkal csökken – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

    A közlemény szerint a magyarországi házi kerti vetőmagpiac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. Legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajok – sárgarépa, petrezselyem, uborka, cékla, cukkini, zöldborsó, csemegekukorica – vetőmagjait keresik. Az utóbbi években a gasztrokultúra fejlődésével megnőtt a kereslet a különleges zöldségfélék, például a chilipaprikák, koktélparadicsomok iránt.
    A hobbicélú vetőmagok zömét három fő kereskedelmi csatornán keresztül lehet megvásárolni, multinacionális élelmiszerláncokban, barkácsáruházakban és a hagyományos gazda- és kertészeti boltokban.
    A közleményben Marton Ferenc, a Vetőmag Szövetség Zöldség Szekcióbizottságának tagja a kezdő kertészeknek a könnyen termeszthető zöldségfélék: tök, saláta, cukkini, uborka, retek, zöldborsó, zöldbab termesztését ajánlotta.
    A szakember arra is kitért, hogy a tasakos vetőmag megfelelő tárolási körülmények között őrzi meg csírázóképességét az érvényességi idején belül. Felhasználásig száraz, hűvös körülmények között kell tárolni.
    „Szeretnénk, ha a házikerti zöldségtermesztés ismét népszerűbbé válhatna.” A vegyszer-mentes, környezetkímélő termesztés az egészséges táplálkozásunk alapja – fogalmazott Marton Ferenc a szövetség közleményében.
    Az 1993-ban alakult Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) fő feladatai közé tartozik többek között az ágazattal összefüggő javaslatok kidolgozása, valamint a növénynemesítők, vetőmag-szaporítók, feldolgozók és forgalmazók termelési és piaci magatartásának országos szintű összehangolása, részvétele az államigazgatási szervek munkájában, döntés előkészítésekben, véleményezésben.

forrás: mti

További hírek itt!