Egy budapesti háziorvos nem írta fel a fogamzásgátlót a betegnek, mert ellenkezik a nézeteivel. Az eset március elején történt, amikor egy páciens a szokott módon megpróbálta feliratni az általa szedett fogamzásgátló gyógyszert. Ez jó ideje email megírásával történik, azonban, mint kiderült a hölgy háziorvosa szabadságon van, így a helyettes asszisztense válaszolt. Aki tudatta, hogy a doktor nem ír fel fogamzásgátlót és, hogy a következő héten már lesz a másik orvos. Azonban a hölgy válaszolt a levélre és megkérdezte miért nem kaphatja meg a szokásos gyógyszer, ami elfogyott és szednie kell. Közölte továbbá, hogy nem tud várni a következő hétig, mert esedékes a tabletta beszedése. az orvos azonban hajthatatlan volt és közölte, hogy „nem írja fel a fogamzásgátló tablettát, mert az ellenkezik a nézeteivel, rákot okoz és abortuszhoz vezet”. – írta meg a telex.

A történtek után írt a betegjogi képviselőnek, aki felvilágosította: az egészségügyi törvény szerint az orvos a beteg ellátását akkor is megtagadhatja, ha az adott ellátás erkölcsi felfogásával, lelkiismereti vagy vallási meggyőződésével ellenkezik. Egy ismerőse javasolta neki, hogy lehetőség van online, pénzért felíratni a tablettát. Ezért 26 eurót, vagyis – mai árfolyamon – több mint 10 ezer forintot kellett fizetnie.

A telex megkereste az orvost kétszer is próbálták levélben elérni, arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan milyen nézeteivel ellenkezik a fogamzásgátló felírása. Írásbeli kérdéseikre nem válaszolt, de végül telefonon sikerült vele beszélniük. „Telefonon annyit mondott: az ügyet orvosszakmai kérdésnek tekinti, és orvosszakmai kérdésekben nem nyilatkozik.”

forrás: telex

További érdekes tartalmak itt!